Jalkojen omahoito

Pesu

Pese jalat päivittäin haalealla vedellä. Jos jalat hikoilevat paljon tai ovat selkeästi likaiset käytä hapanta pesunestettä (pH < 5,5). Saippuan käyttö kuivattaa ihoa. Jos jalat ovat todella kuivat,voidaan käyttää voidepesua, jossa voidetta tai rasvaa käytetään pesuaineen sijaan. Puhdista kynsiuurteet harjaamalla pehmeällä kynsiharjalla. Niistä saa näin pois lian ja sukkanöyhdän. Kuivaa jalat ja varpaiden välit aina pesun jälkeen. Varpaiden väleihin jäänyt vesi aiheuttaa helposti hautumia.


Rasvaus

Aikuisten tulee rasvata jalat ja sääret päivittäin (30 – 60 % perusvoiteella). Myös kynnet ja kynsinauhat on hyvä rasvata, mutta ei varpaiden välejä hautumien välttämiseksi. Lapsen jalkojen ja säärien ihoa voi rasvata silloin kun ne näyttävät tai tuntuvat kuivalta. Rasvaus pitää ihon ehjänä ja kimmoisana. Kuiva iho rikkoutuu helpommin ja rikkonainen iho altistaa esim. ruusulle, syylille ja jalka- ja kynsisienelle.

Jalkakylvyt eivät edistä jalkaterveyttä. Kuuma vesi ja liian pitkä liottamisaika (yli 10 minuuttia) kuivattavat jalkoja ja hautovat varvasvälejä. Raspaus ja hionta voivat pahentaa kovettumia ja känsiä, jolloin iho puolustautuu ärsytykseen paksuuntumalla. Käänny ammattilaisen puoleen (jalkaterapeutti tai jalkahoitaja), joka poistaa kovettumat ja känsät. Säännöllinen rasvaus
vähentää kovettumien syntyä. Joskus pehmeämmät pohjalliset tai yksilölliset tukipohjalliset tuovat avun kovettumien synnynestossa.


Kynnet

12.kynnet.jpg

Kynnen tehtävä on suojata varvasta kolhuilta. Kynsi on sopivan pitkä kun sen reuna on varpaan päässä. Kynsiä ei saa leikata liian lyhyiksi tai leikata kulmia pois, tälllöin kynsien sisäänkasvun riski kasvaa. Pyöristä kynnen reunat viilalla. Varsinkin nuorilla pojilla kynnen malli on usein hyvin suora ja riski kynsivallintulehdukseen on suurempi jos kynnen reunat ovat terävät.

 

Sukat

Sukkien tehtävä on suojata jalkaterää, kuljettaa hikeä ja kosteutta pois iholta sekä lämmittää kylmällä ja viilentää lämpimällä. Sukat toimivat myös iskunvaimentimena. Nykyään on saatavilla sukkia, jotka on yksilöity mm. eri urheilulajien tarpeisiin.

Sukissa on tärkeää riittävä koko. Se ei aina ole sama kuin kengänkoko. Sukka saattaa kutistua pesussa, tämä tulee huomioida sukkia ostettaessa. Se ei saa jättää sääreen tai jalkapöytään selkeää painaumajälkeä kun sen ottaa jalasta pois, eikä saa vetää tai puristaa varpaita suppuun. Varsinkin sukkahousut ja potkuhousut ovat usein liian lyhyet käyttäjilleen, jolloin varpaat ovat kokoajan hieman koukussa.

Pitkäaikainen liian lyhyiden sukkien käyttö altistaa asentomuutoksille kuten vaivaisenluu ja vasaravarpaat ja kynsien kupertumiselle ja paksuuntumiselle. Kynsivallit saattavat myös tulehtua, jos sukka on hyvin kireä ja kynsi pääse painamaan kynsivallia.

31.sukka_kiristää.jpg

 

SUKKIEN MATERIAALIT:

• Keinokuituiset ja sekoitemateriaaliset sukat ovat parhaita kosteuden siirtokyvyltään.
• Puuvilla imee hyvin kosteutta, mutta se kuivuu hitaasti, eikä siten siirrä kosteutta pois. Puuvillaa tulisi olla sukassa korkeintaan 80 %. Kosteassa sukassa myös iho on kostea, jolloin se altistuu hiertymille ja rakoille.
• Akryyli sen sijaan ei juuri ime kosteutta itseensä vaan se siirtää sen pois. Akryylinen sukka on siis kuivemman tuntuinen kuin puuvillasukka.

Terve jalkaterä hikoilee päivässä noin kaksi desiä, lämpimissä olosuhteissa ja rasituksessa enemmän. Hikoileminen on yksilöllistä. Osa jalkojen hiestä haihtuu jalkineen suuaukon kautta ja loppu kosteus imeytyy sukkaan, jalkineen pohjalliseen ja jalkineen päälliseen. Sukan tulisi siis pystyä siirtämään kosteus päälliseen ja päällisen pystyä siirtämään kosteus ulos.

Pohjallinen on hyvä nostaa päivän päätteeksi osittain ulos jalkineesta kuivumaan. Pohjallista tulisi myös vaihtaa säännöllisesti sen kunnon mukaan.