Jokainen autoaan rakastava tietää, että kun aurauskulmat eivät ole kohdallaan, renkaat kuluvat epätasaisesti. Entä, kun juoksijan tossuissa on samaa kulumavikaa. Juoksu on kivaa, mutta kantapää kipeytyy. Olisiko silloin alaraaja-analyysin paikka? Onko kroppa ehkä toispuoleinen – auttaisiko pieni säätö lisäämään mittaa ja iloa juoksuaskeleeseen.
Juoksijalle tyypillistä on innostua harjoittelemaan hiukan liikaa. Laji on kiva, joten treeni kiinnostaa enemmän kuin lepo. Fysioterapeutti Sami Rintamaa Turun Respectasta analysoi, että rasitusvaivat alkavat vähitellen ja kipu tuntuu juuri juostessa tai sen jälkeen.
”Rasitusmurtumia voi tulla jalkaterän tai säären alueelle, vamma kertoo siitä, että tietty kohta ei kestä siihen kohdistuvaa kuormitusta”, kertoo Sami Rintamaa.
Uusiin maastoihin ja venytyksiin
Rasitusvammoja voi syntyä, jos harjoittelu on liian yksipuolista, lihaskuntoharjoitteet ja kehonhuolto ovat unohtuneet. Maastoakin kannattaa vaihtaa. Se antaa uutta sykettä treeniin, kun taas kova asfaltti palkitsee vammoilla. Tyypillisiin ongelmiin kuuluvat myös penikkatauti ja juoksijan polvi. Myös plantaarifaskiitti eli jalkapohjan jännekalvo-ongelma voi olla tuttu vaiva.
Syynä vammoihin voivat olla myös erilaiset jalkojen virheasennot. Taustalla on usein ongelma koko alaraajan linjauksessa. Rintamaan mukaan nilkan, polven ja lonkkanivelen pitäisi pysyä linjassa.
”Monesti juoksijan polvessa jalan linja pettää, reisiluu kiertyy vähän sisäänpäin ja se voi taas aiheutua joko jalkaterän virheasennosta tai heikoista tukilihaksista erityisesti pakarassa.”
Jopa penikkataudissa osasyynä voivat olla jalkaterän virheasennot, jotka aiheuttavat rasitusta sääriluuhun ja lihaskalvoille.
Alaraaja-analyysi voi paljastaa yllätyksiä
Kun tilannetta lähdetään korjaamaan, tärkeintä on yksilöllinen, huolellinen tutkiminen.
”Tutkitaan jalat, jalkaterän rakenne, ihon kunto, nivelten liikkuvuudet ja sitten arvioidaan jalkaterän ja koko alaraajan asentoa seistessä, kävellessä ja mahdollisesti juostessa. Miltä se näyttää – onko jalkaterän asento ja toiminta normaalia tai onko siinä selvästi jotain poikkeavaa.”
Yllättäen jo ihon kunto näyttää selvästi, miten rasitus kohdistuu esimerkiksi jalkapohjaan. Alaraaja-analyysi on hyvä keino löytää virheasennot ja syyt vaivojen taustalta.
Alaraaja-analyysi antaa vähintäänkin mielenkiintoista informaatiota juoksijalle, jolla alaselässä tai raajoissa on ongelmia. Kun ongelmakohdat on kartoitettu, treenaaminen voi jatkua entistä tehokkaammin.
Analyysi antaa myös ratkaisuja
Keinoja parantaa tilannetta on paljon. Jalkaterän asentoa voidaan hoitaa tukipohjallisilla, mutta Rintamaa korostaa, ettei pelkkä pohjallinen ole koskaan koko hoito.
”Pohjallisratkaisuun voidaan yhdistää vahvistavia harjoituksia, venyttelyä, mahdollisesti myös teippauksia.”
Vaikka puhutaan alaraaja-analyysistä, alaselästä alaspäin, kokonaisuudella ja ryhdillä on merkitystä. Juoksijan timmistä pakarastakin voi löytää heikkoja tukilihaksia. Silloin polven hallinta on heikko ja hankaloittaa jalkaterän työtä. Jos taas jalkaterä antaa voimakkaasti periksi, ongelma voi tuntua ylempänä vartalossa. Myös keskivartalon lihaksilla on suuri merkitys juoksuasentoon.
”Tärkeää on alaraaja-analyysissä olennaiset tekijät, jotka ovat asiakkaan ongelman takana.”
Esimerkiksi puolierot raajoissa tulevat helposti yllätyksenä: niin lihasvoimassa, kireydessä tai hallinnassa.
”Monet väittävät, että heillä on lättäjalat. Kun jalat tutkitaan, tulos on päinvastainen. He ovat lättäjalan takia ostaneet pronaatiotuetut kengät, jotka pikemminkin aiheuttavat vaivoja.”
Päkiällä on esimerkiksi hyvin tärkeä rooli jalkaterän vakaudessa ja ponnistuksessa. Rintamaa kuvailee, miten jalkaterän liike on juostessa joustamista ja jännittämistä. Kun jalka tulee alustalle, sen kuuluu joustaa, ottaa isku pehmeästi vastaan ja toimia iskunvaimentimena. Kun ponnistetaan, jalkojen tulee jäykistyä kuin jouset, jonka päältä on hyvä ponnistaa.
Alaraaja-analyysi voi paljastaa myös sen, jos ongelma on lonkan koukistajassa – tai onko siinä puolieroja. Alaselkäkipukin voi olla oire liian kireistä lonkan koukistajalihaksista.
Kun analyysi on tehty, on mahdollisuus ottaa uusi suunta treeniin. Yhteenvedon jälkeen analysoinnissa tehdään suunnitelma, kuin kartta siihen, miten ongelmakohtiin voidaan vaikuttaa. Yksi ratkaisu voivat olla tukipohjalliset, lihaskuntotreeniä tai rentoutusta tai ehkä molempia. Tarvittaessa ohjataan lääkäriin tai fysioterapeutille.
Varaa aika alaraaja-analyysiin Respecta-klinikalle. Katso yhteystiedot täältä.