Diabeetikon on tärkeä pitää erityisen hyvää huolta jaloistaan. Diabetesta sairastavan jalat ovat herkemmät vammoille diabeteksen aiheuttamien hermo-, verisuoni- ja sidekudosmuutosten vuoksi. Lisäksi korkea verensokeritaso lisää tulehdusriskiä. Sairauden edetessä kudokset ja nivelet jäykistyvät, mikä vaikeuttaa liikkumista edelleen.
”Tärkeintä on tiedostaa diabetekseen liittyvät ongelmat ja kiinnittää huomiota jalkojen hyvinvointiin. Diabeetikko on itse jalkojensa hyvinvoinnin paras asiantuntija, sillä kukaan muu ei voi sanoa miltä hänen jaloissaan tuntuu. Hän on myös vastuussa päivittäisestä jalkojen kunnon tarkkailusta ja hoidosta”, painottaa jalkaterapeutti Sanna Tukiainen Respectan Kuopion klinikalta.
Jalkaongelmien hoidossa ennaltaehkäisy on kaikkein tärkeintä ja myös tehokkainta. Säännöllisen, riskiluokan mukaisen hoidon ja seurannan lisäksi tulisi kiinnittää päivittäin huomiota jalkojen ihon ja kynsien kuntoon, virheasentoihin, kovettumiin ja muihin oireisiin.
”Jos ei ylety kunnolla näkemään tai hoitamaan jalkapohjiaan, pitkävartiset peilit, pesimet, varvasvälien kuivaimet sekä voiteenlevittimet auttavat hoitorutiineissa”, vinkkaa Tukiainen.
Hankalat jalkojen haavaumat
Sanna Tukiaisen mukaan hankalimpia hoidettavia ovat jalkojen haavaumat, jotka kehittyvät virheellisen kuormituksen vuoksi.
”Haavaumia voidaan ehkäistä valitsemalla hyvät sukat, jotka eivät purista ja joissa on vähän hankausta aiheuttavia saumoja, sekä hyvin istuvat jalkineet, jotka on valmistettu pehmeistä ja hengittävistä materiaaleista. Jos jaloissa on neuropatian eli hermomuutosten aiheuttamaa tunnon alenemaa, kenkien ja sukkien sopivuus pitäisi aina tarkistaa myös silmin ja käsin”, neuvoo Tukiainen.
”Mikäli jalkahaavauma pääsee tarkkailusta ja hoidosta huolimatta syntymään, sen parantumista voidaan nopeuttaa haavanhoitojalkineilla. Esimerkiksi valikoimaamme kuuluvilla hoitojalkineilla on saatu hyviä tuloksia jopa vuosia vaivanneiden haavaumien hoidossa.”
Väärä kuormitus kuriin
Yksilöllisten tukipohjallisten tarkoituksena on tasata jalkapohjan kuormitusta ja vähentää kiputiloja sekä jalkaterän virheasentoja, jotka voivat aiheuttaa kovettumia. Jalkahaavat ja tulehdukset ilmaantuvat usein juuri kovettumiin.
”Yksilöllinen tukipohjallinen tehdään yleensä ennaltaehkäisevästi heti kun riskijalka tunnistetaan. Lähetteen tukipohjallisia valmistavan jalkaterapeutin vastaanotolle antaa tavallisesti oma diabeteslääkäri tai -hoitaja. Jos laskimoverenkierrossa on ongelmia, lääkinnälliset hoitosukat ovat apu koko hoitotasapainon kannalta tärkeän verenkierron ylläpitämiseen”, kertoo Tukiainen.
Sopimattomat kengät voivat aiheuttaa hankautumia, rakkoja tai muuta ihon rikkoutumista. Saatavilla on kohtuuhintaisia ja toimivia valmisjalkineita, jotka on suunniteltu erityisesti diabeetikon jalkaan. Jos valmismallistosta ei löydy sopivia, jalkineetkin voidaan valmistaa yksilöllisesti mittojen mukaan.
Muistilista diabeetikon jalkojen hyvinvoinnin seurantaan:
- Tarkasta jalkojen kunto silmin ja käsin.
- Pese ja kuivaa jalat huolellisesti, myös varvasvälit.
- Huolehdi ihon kunnosta rasvaamalla perusvoiteella. Huomaathan, että varvasvälejä ei rasvata, ellei lääkäri- tai hoitaja ole erikseen ohjeistanut.
- Huolehdi kynsistä leikkaamalla, vältä kynsipiikkejä. Jos olet epävarma oikeasta leikkaustavasta, kynnet kannattaa hoidattaa ammattilaisella.
- Käytä vain ammattilaisten suosittelemia, laadukkaita tuotteita ja apuvälineitä.
- Aktivoi lihaksia ja tasapainoa säännöllisellä jumpalla.
Katso lisää: Diabeetikolle