Dubaista kultaa – matka jatkuu Tokioon

11. joulukuu 2019 - admin

Oli vain kolme viikkoa Dubain parayleisurheilun MM-kisoihin, kun Leo-Pekka Tähti sai alleen tuliterän kelaustuolin. Ajatus ei edes ollut kilpailla sen kanssa, uusi väline vaatii sisäänajoa. Silti Wolturnus tuntui niin hyvältä, että sillä lähdettiin. Tuloksena oli kultaa satasella.

– Maailmanmestaruuteen ollaan mielettömän tyytyväisiä ja iloisia, että se tuli. Jäi myös sellainen fiilis, että on paljon parannettavaa teknisesti, niihin asioihin täytyy satsata, kun mennään Tokioon, Leo-Pekka Tähti kertoo. Edessä on iso tähtäin, Tokion paralympialaiset elo-syyskuun vaihteessa 2020.

Tokioon saakka taustajoukkoihin kuuluu yhtenä pääyhteistyökumppaneista nyt myös Respecta, joka toimittaa Tähdelle niin kelaustuolin kuin tavallisen pyörätuolin sekä huolehtii niiden huollosta.

Leo-Pekka Tähti on Suomen menestynein parayleisurheilija. Dubain MM-kisoista tämä maailman nopein ratakelaaja sai jälleen voiton sadalla metrillä. Mies on viisinkertainen paralympiavoittaja neljällä satasen ja yhdellä 200 metrin kultamitalilla. Dubain kulta oli MM-kisoista neljäs kultamitali.

Tähti kelaa sarjassa T54, jossa kilpailijoiden vatsalihakset toimivat normaalisti tai melko normaalisti sekä tasapaino on hyvä. Myös kädet toimivat normaalisti. Pyörätuolikelaus on samalla myös välinelaji. Tarvitaan sentilleen sopiva kelaustuoli, jossa asennon täytyy olla oikea, jotta nopeus on maksimaalinen.

Tähden kilpailu-uran alku on myös tarina ystävyydestä ja onnekkaista sattumista. Hän läksi 1998 kaverinsa kanssa Euraan kisoihin, jossa kaveri juoksi puolimaratonin, Tähti kelasi matkan pyörätuolilla. Kisoissa oli mukana pyörätuolikelaaja Voitto Korhonen, joka kisan jälkeen otti Tähden isään yhteyttä ja kertoi, että hänellä olisi käyttämätön kelaustuolin runko ja sillä pääsisi testaamaan lajia.

– Haettiin tuoli ja siitä lähti oma harjoittelu.

 

Autotallissa syntyy ihmeitä

Vuoteen 2001 Tähti kelasi lainatuoleilla. Sitten hän sai käyttöönsä tehdasvalmisteisia tuoleja. Silti parempaan laatuun päästiin – omassa autotallissa. Viime vuodet Leo-Pekka Tähti on kelannut pääosin isänsä tekemillä kelaustuoleilla vuodesta 2009 alkaen. Isän tekemällä tuolilla on syntynyt myös maailmanennätys Lontoossa aikaan 13,63 Lontoon paralympialaisissa. 

Tehdasvalmisteisista tuoleista Tähdellä on liiankin mielenkiintoisia kokemuksia. Yksi tuoli hankittiin Britanniasta suoraan tehtaalta. 

– Kelaustuolin runko meni poikki Sveitsissä 400 metrin kisan aikana 140 metrin kohdalla, jossa vauhtia oli 35 kilometriä tunnissa, mikä oli aikamoinen kuperkeikka. 

Seuraava Japanissa teetetty kelaustuoli oli liian raskas, eikä kiihtynyt riittävästi. Hän teki useaan kertaan comebackin isänsä tekemään vanhaan tuoliin, jolla Riosta irtosi jälleen kultaa.

 

Wolturnuksella tuoreeltaan kultaa

Vuosi sitten tuli kuvioihin Wolturnuksen valmistama tuoli. Tuolin ensimmäistä versiota kokeiltiin Espanjassa Malagassa, missä Tähti treenaa talvikaudet. Vielä keväällä tuntui, ettei asento ollut ihan täydellinen; tuoli ei kiihtynyt verrattuna muihin.

– Respecta oli isossa roolissa, kun ruvettiin puimaan syitä ja annettiin palautetta tehtaalle. Tehtaalta tehtiin syksyllä 2019 uusi runko, se valmistui kolme viikkoa ennen MM-kisoja. Se napsahti kohdalleen.

Uusi tuoli on syntynyt Tähden ja Respectan tiiviillä yhteistyöllä, on senttipeliä, että jokainen yksityiskohta toimii. Yleensä tuoli tarvitsee sisäänajoajan. Tuoli tuntui kuitenkin niin hyvältä, että heti ensimmäisten kolmen viikon jälkeen tehtiin päätös ottaa se heti käyttöön Dubaissa. Ja kokonaisuus oli menestys.

 

Perfektionisti hyvästä syystä

– Olen aika perfektionisti oman kelaustuolin suhteen. Se on kuitenkin aika toimiva yhtälö. Tulokset puhuvat puolestaan ja ajat ovat hurjia.

Jos tuolin eturunko voi mennä poikki maksiminopeusvaiheessa, se kertoo, että kelaustuoliin kohdistuvat voimat ovat todella suuria. Tähti istuu tuolissaan jalat edessä, valtaosa istuu polvien päällä.

– Istun jalat edessä, jolloin jalkalaudasta tulee lisäpainoa, koska se on rungon kesiosassa kiinni ja painaa runkoa alaspäin. Runko joutuu todella kovalle koetukselle.

– Kyllähän tässä on ollut erilaisia tuolintekijöitä matkan varrella. Tuolia on koitettu tehdä hiilikuidusta, mutta jalkalaudan pitää olla tosi tukeva, siihen kohdistuu yllättävän paljon voimaa. Testin aikana sain jalkalaudan rikki. Myös lentomatkustus ja kuljetus pistävät tuolin välillä lujille.

 

Tasoitusta kisakavereille

Tähti katsoo, että antaa kelaustuolinsa painossa hiukan tasoitusta muille, koska jalkalauta painaa puolisen kiloa. Uusi tuoli on aiempaa parempaa 7-sarjan alumiinia, joka on kevyempää ja tukevampaa. 

– Tuoli tuntuu todella kevyeltä, mutta tukevalta. Nyt, kun katseli, miten se toimii, runko joustaa pikkuisen kuten pitääkin, muttei liikaa.  Uskoisin, että tällä pystyy vielä tekemään parempia tuloksia, kun saadaan enemmän harjoitustaustaa ja istuma-asentoa hiottua.

Leo-Pekka Tähti arvioi, että hänen vahvuutensa on kiihdytys.

– 100 metriä on paras matkani. Ensimmäiset 60 metriä olen selkeästi maailman paras vaatimattomasti sanottuna.

Tähti on maailman nopein, mutta perusasiat ovat kunnossa eli yhä edelleen se ensimmäinen maratonkaverikin on tallella:

– Kaveri on vähän laiskistunut, mutta tein hänelle vähän aikaa sitten saliohjelmaa.

Ensi kesänä Tähteä odottavat Puolassa ovat EM-kisat. Syksyllä Tokion paralympiakisoissa on tarjolla jälleen maailman nopeimman miehen titteli:

– Motivaatiota on erittäin paljon, Tähti sanoo.