Laskettelukauden alkaessa rinne kutsuu niin aloittelijoita kuin konkareitakin. Laskettelu ja lautailu ovat hauskoja ja turvallisiakin harrastuksia, kun suhteuttaa vauhdin taitotasoonsa ja muistaa välttää turhaa riskinottoa. Tärkeä osansa turvallisessa laskemisessa on myös oikein säädetyillä ja huolletuilla varusteilla. Harrastaja löytää myös erilaisia apuvälineitä suoritusta tukemaan.
Alppilajeissa, kuten kaikissa vauhtilajeissa, tapahtuu loukkaantumisia. Alppilajeissa vammatyypit vaihtelevat käytetyn välineen mukaan. Laskettelussa tyypillisimpiä vammoja ovat venähdykset, murtumat, ruhjeet ja sijoiltaanmenot. Vammoista noin 80 prosenttia on kaatumisesta johtuvia.1 Miesten loukkaantumisherkkyys rinteessä on selvästi suurempaa kuin naisten.
Lautailussa vammat ovat yleisimmin yläraajavammoja, kuten ranne-, peukalo- ja olkapäävammoja. Vammat syntyvät, kun lautailija kaatuessaan ottaa käsillä vastaan. Lautailijoilla esiintyy myös polven nivelsidevammoja sekä nivelkierukkarepeämiä.
”Sen sijaan nilkkavammat ovat vähentyneet, sillä lautailujalkineet ovat kehittyneet tukevimmiksi. Nykyisin nilkkavammoja sattuu suurin piirtein yhtä paljon lautailussa ja laskettelussa,2 kertoo fysioterapeutti Mika Rouhiainen Respecta Oy:stä.
Suhteuta vauhti taitotasoosi
Tärkeintä vammojen ehkäisyssä on muistaa oma taitotasonsa ja suhteuttaa vauhti tekniseen tasoonsa ja kykyihinsä. Ensin on hyvä saada perustekniikka kuntoon hiihtokoulussa asiantuntevan opettajan johdolla. Vammojen ehkäisyssä tärkeä rooli on myös oikeankokoisilla, tarkoituksenmukaisilla ja oikein säädetyillä välineillä sekä oikeanlaisella pukeutumisella. Kypärä on yksi tärkeimmistä suojavarusteista vauhtilajeissa. Varusteiden kunto on myös muistettava tarkistaa, ja tarpeen mukaan suorittaa päivitys.
Fyysisen pohjakunnon rakentaminen on tie turvalliseen laskemiseen. Kehoa voidaan valmistaa rinteissä usein yllättävästi eteen tuleviin tilanteisiin kestävyyskunnon parantamisella ja erilaisilla kehonhallintaa kehittävillä harjoitteilla. Koska kyseessä on fyysinen suoritus, alkulämmittelyllä on hyvä valmistaa kehoa tulevaan suorituksen.
”Puutteellinen keskivartalo- ja pakaravoima on yksi eturistisidevammoille altistavista tekijöistä. Oheisharjoittelussa olisi tästä syystä suositeltavaa muistaa myös keskivartaloharjoittelu ennen laskukautta”, toteaa Rouhiainen.
”Ja on hyvä muistaa, että alkoholi ei kuulu rinteeseen. Eihän kukaan mene oluelle ennen lenkille tai salille lähtöäkään”, huomauttaa Mika Rouhiainen.
Tuet aktiiviliikkujan apuna
Alppilajin harrastajille löytyy suoritusta tukemaan erilaisia apuvälineitä. Esimerkiksi monon parempaan istumiseen tai jalkaterää ja nilkkaa tukemaan on tarjolla monoihin laitettavia pohjallisia, joko valmispohjallisina tai yksilöllisesti räätälöityinä. Jos jalat palelevat herkästi rinteessä, voi monoihin hankkia akkukäyttöisen, lämmittävän pohjallisen. Moni laskettelija suosii kompressiovaatteita- ja sukkia, jotka vilkastuttavat verenkiertoa ja tukevat lihaksia. Kompressiovaatteilla on vaikutusta myös laskijan asentotuntoon, mikä voi helpottaa laskuasennon ylläpitämistä.
Laskun aikana polviin kohdistuu kova rasitus, ja useat laskijat etsivätkin apua polvituista. Tarjolla on laaja valikoima valmisvalikoimasta yksilöllisesti valmistettaviin erikoistuotteisiin.
”Tuen valinta riippuu liikkujan aktiviteettitasosta sekä aiemmista vammoista. Monet vapaalaskijat käyttävät esimerkiksi polvessaan rungollista tukea, jonka avulla pyritään rajoittamaan polveen kohdistuvia voimia muun muassa vääntötilanteissa”, Mika Rouhiainen kertoo.
Selkätuista on puolestaan hyötyä keskivartalon tukemisessa. Lautailussa suhteellisen yleiset rannevammat voi ehkäistä rannetuilla. Myös muualle yläraajoihin on saatavilla niveltä tukevia, esimerkiksi olka- ja kyynärtukia.
”Tuen on tarkoitus sekä rajoittaa että sallia liike. Näin ollen tukien valinnassa pyritään ennen kaikkea siihen, että niveltä ja ympäröiviä pehmytkudoksia pystytään suojaamaan, mutta samalla sallitaan toiminnallisuus siten, että liikettä ei rajoiteta liikaa.”
Näin vältät vammat alppilajeissa:
- Huolehdi fyysisen pohjakunnon rakentamisesta. Hiihtokauteen voit valmistautua kestävyyskunnon parantamisella ja erilaisilla kehonhallintaa kehittävillä harjoitteilla.
- Opettele tekniikka asiantuntevassa valmennuksessa.
- Valitse oikeankokoiset, tarkoituksenmukaiset ja oikein säädetyt välineet. Muista kypärä!
- Valmista keho suoritukseen alkulämmittelyllä ja verryttelyllä.
- Nauti olut rinteen jälkeen!