Jos ihminen kävelee keskimäärin 10 000 askelta päivässä, mitkä ovat aktiivijuoksijan lukemat? Virheasennon ei tarvitse olla iso, kun kipu ja vaikutus ovat suuria. Jalkaterä oireilee, kun virheasennon aiheuttama ylirasitus ylittää kudosten sietokyvyn. Apua kannattaa hakea ajoissa.
Jalkaterapeutti Henri Silanen Helsingin Respectasta kertoo, että tyypillisiä syitä hakeutua hänen juttusilleen ovat erilaiset kiputilat, kuten hermopinteet, rasitusvammat, nivelkivut, vaivaisenluu sekä plantaarifaskiitti.
”Valtaosassa tapauksista syy kipuihin on jalkaterän asennossa ja toiminnassa. Useinkaan ei ole kyse liiallisesta pronaatiosta, vaan siitä, että kontrolli on puutteellista”, Silanen sanoo. ”Jalan toiminta on ikään kuin löysää, pronaatio, eli jalan luonnollinen joustoliike kantaiskun jälkeen, pitkittyy. Ongelmia voi olla myös nilkan liikkuvuudessa, mikäli se ei koukistu riittävästi. Aliliikkuva nilkka voi ohjata jalan takaosaa liialliseen joustoon.”
Jalkapohjan kaaret iskunvaimentimina
Silanen kuvaa jalkapohjan kaaria tärkeimmiksi iskunvaimentimiksi ja samalla elastiseksi energiavarastoksi. Jänteet ja nivelsiteet toimivat kuin jouset. Ne vaimentavat niveliin ja luihin kohdistuvia iskuja ja varastoivat energiaa, joka vapautuu askeleen lopussa.
Silanen kertoo, että puhutaan ”Mersun jousesta” eli jalan jouston pitäisi olla lyhyt ja napakka. Pysyviä tuloksia saa harjoittamalla jalkaa vahvemmaksi. Tukipohjalliset ovat tarpeen jalan rakenteellisissa virheasennoissa. Niitä voi käyttää myös paremman liikemallin hahmottamisen tukena esimerkiksi rasituskiputilanteissa, mutta ne eivät korvaa jalan harjoittamista.
”Pohjalliset on tarkoitettu opastamaan oikeaan liikerataan, ei pysyväksi ratkaisuksi. Toki pohjalliset ovat tarpeen pysyvinä joidenkin perussairauksien, kuten diabeteksen ja reuman kokonaishoidossa sekä jalan hankalissa virheasentotilanteissa.”
Kipu ja virheasento voi kertautua
Kun Silasta kuuntelee, ymmärtää, miksi erityisesti juoksijan on syytä tutkituttaa jalkansa asiantuntijalla ja ylipäätään satsata jalkaterien toimintaan. Jalan rakenne koostuu 26 luusta, jotka muodostavat holvikaarimaisia rakenteita. Lihasenergiaa tarvitaan juostessa enemmän kuin kävellessä, koska juostessa ponnistus tapahtuu suoraan painovoimaa vastaan ylöspäin.
”Jalat ovat kuin pussillinen luita, vasta sidekudos ja lihakset tekevät rakenteesta joustavan ja tukevan.”
Silasen luo päätynyt asiakas on saattanut kulkea ”pitkän matkan” ennen arvioon saapumistaan. Jalka on voinut vaivata kauan, asiakas on saanut monenlaisia arviota tilanteestaan ja hankkinut tietoa myös itse. Nämä asiat on tärkeä kuulla. Olennaista on kuitenkin tutkia tilanne, arvioida erityisesti jalan liikkeen tukivaihe.
Suurennuslasin alla rakenne ja liikkuvuus
Jalasta on syytä tutkia takaosan ja jalan etuosan liikkeet erikseen.
”Jalkaterän etu- ja takaosalla tulisi olla eriytyneet liikkeet. Jalkaterän normaalia ja tärkeää toimintaa on kyky kiertyä ristiin.”
Kun jalka joustaa, sen holvimainen rakenne avautuu. Jalan takaosa kiertyy pronaatioon ja jalan etuosa hieman supinaatioon. Silloin jalan etuosan sisäreuna nousee hieman ylös suhteessa jalan takaosaan. Kun ponnistetaan, jalkaterässä tapahtuu päinvastaista ristiin kiertymistä. Kiertyessä jalka lyhenee hieman ja luinen rakenne muuttuu kantavaksi ja tukevaksi.
”Usein jää huomiotta se, että jalan etu- ja takaosa toimivat erillään”, Silanen toteaa.
Tukipohjallisessa asiantuntemus ratkaisee
Jalkaterän asentovirheistä johtuviin ongelmiin löytyy apua tukipohjallisista. Pohjallinen tulee kuitenkin valita oikein tai räätälöidä asiakkaan tarpeisiin huolellisen tutkimuksen perusteella. Silanen kertoo, että tukipohjallisella voidaan vaikuttaa kehoon kohdistuviin voimiin sekä korjata virheitä liikkeissä. Tuennan tavoitteena on muuttaa jalan, alaraajan ja koko kehon toimintaa paremmaksi ja urheilussa tehokkaammaksi.
”Kantaluu on avainasemassa jalan ryhdin ja toiminnan korjaamisessa.”
Silanen korostaa, että lääkärin juttusille kannattaa mennä, kun vaiva pitkittyy, jalka kuumottaa tai siinä on muita tulehduksen merkkejä.
Paljon voi tehdä myös itse jo ennakkoon. Tärkeää on esimerkiksi nilkan liikkuvuus. Vaikka kaikki eivät olisikaan päkiäjuoksijoita, turhan moni juoksee Silasen mukaan kuin nopeutettua kävelyä. Jalkaterän asentoon hyvää tekniikkatreeniä on esimerkiksi juoksu loivaan ylämäkeen. Tehokkaita ovat myös varpaillenousuharjoitteet. Usein valmistaudutaan tulevaan juoksutapahtumaan treenaamalla isoja lihasryhmiä, mutta jalkaterä tärkeydestään huolimatta unohtuu. Hyvin toimivalla jousituksella voi saavuttaa aikamoista etumatkaa jopa ajassa.
Katso lisää: