Golf on sosiaalinen tekniikkalaji, joka soveltuu harrastukseksi lähes kaikille. Noin neljä vuotta sitten se vei mennessään myös lääkäri ja yrittäjä Ove Näsmanin (69), jolle elämänmuutokset toivat vihdoin tilaa golfin aloittamiselle. Yksi syy lajivalintaan oli myös nuoruudessa diagnosoitu vasemman polven sairaus, jonka pahentunut oireilu pakotti hiljentämään tahtia muissa harrastuksissa. Apu vaivoihin löytyi lopulta oikeanlaisesta polvituesta. Kivut kaikkosivat, mutta golf tuli jäädäkseen.
Työterveyshuollon erikoislääkäri ja KivaQ-yrityksen perustaja Ove Näsman on liikkunut koko ikänsä. Urallaan myös urheilulääkärinä toimineelle ja jääkiekkomaajoukkueen sekä -olympiajoukkueenkin mukana kulkeneelle Näsmanille tärkeitä lajeja ovat olleet muun muassa tennis ja juoksu, joiden harrastaminen katkesi äkillisesti noin kuusi vuotta sitten. Silloin jo nuoruudessa diagnosoitu polven luu- ja rustoalueen kuoliota aiheuttava sairaus paheni ja alkoi oireilla.
Näsman hakeutui ortopedille ja hänen polvensa tähystettiin kahteen otteeseen vuoden välein. Leikkauksista ei ollut lopullista apua ja niiden myötä polveen kehittyi myös kuluma. ”Kivun vuoksi jouduin lopettamaan kovaa rasitusta aiheuttavat harrastukset. Liikkumista en kuitenkaan aikonut lopettaa, joten päätin kokeilla sopisiko golf. Olihan minulla olemassa jo 25 vuotta aiemmin suoritettu Green Card”, Näsman kertaa.
Polvikivut vaivasivat yhä etenkin swing-lyönnissä, jossa vasen polvi kiertyy ja sille asetetaan painoa. Ortopedi suositti Näsmania kokeilemaan artroosipolvitukea, josta saattaisi olla apua vaivoihin. Apuvälinealan asiantuntijapalveluita tuottavasta Respectasta Näsman sai kokeiltavakseen hoitoon sopivan polvituen.
”Testijaksolle asetettiin yhdessä asiakkaan kanssa tavoite, jotta tuen vaikuttavuutta voidaan arvioida. Tavoitteena oli parantaa asiakkaan päivittäistä toimintakykyä siten, että kipu ei häiritsisi normaalia liikkumista ja mielekäs harrastaminen olisi jälleen mahdollista. Artroosipolvituki parantaa polven liikkuvuutta ja kipulääkitystä tarvitaan usein vähemmän, kertoo Respectan fysioterapeutti Markus Saikkonen.
Tuki ja turva kaikessa liikunnassa
Näsman oli polvitukeen tyytyväinen jo kokeilujakson jälkeen, ja fysioterapeutin avustuksella tukea säädettiin myöhemmin vielä paremmin jalkaan istuvaksi. ”Sain ongelmaan erittäin asiantuntevaa apua. Fysioterapeutithan tietävät näistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista paljon enemmän kuin keskivertolääkärit yleensä”, hän kiittelee.
Tuki on palvellut Näsmania edelleen hyvin ja ylittänyt hoidolle asetetut tavoitteet. ”Olen edelleen vahvasti mukana työelämässä ja se, että pystyn pitämään kuntoani yllä liikkumalla on minulle erittäin tärkeä asia. Polvi oireilee enää harvoin ja koko golfkierros saattaa mennä ilman minkäänlaisia kiputuntemuksia. Pystyn jopa pelaamaan vauhdikkaita kaksinpelejä tenniksessä kuuden vuoden tauon jälkeen”, Näsman kertoo.
Respectalta hankittu polvituki on Näsmanin sanojen mukaan tuki ja turva kaikessa liikunnassa. ”Käytän sitä lähes aina liikkuessani, ja jos unohdan sen kotiin, en lähde pelaamaan. Golfissa pidän tukea housujen päällä, jolloin voin tiukentaa säätöjä tarvittaessa. Tuki on minulla käytössä myös puutarhanhoidossa, autotallissa puuhaillessani sekä kauppareissuilla, kun on paljon kannettavaa.”
Golfissa riittää tavoitteita
Näsman on tuttu näky Bjärkaksen par 3 -golfkentällä, jossa hän harjoittelee ja pelaa säännöllisesti. Ensi vuonna 70 vuotta täyttävällä Näsmanilla on vielä paljon tavoitteita golfin suhteen. ”Kun aloitin lajin yli 60-vuotiaana, tuttavani tokaisi, että en voisi oppia tämän ikäisenä enää kunnon swingiä. Päätin todistaa, että hän on väärässä”, Näsman nauraa. ”Tavoitteeni on, että tulevaisuudessa epäonnistuneita lyöntejä olisi mahdollisimman vähän ja siksi otan säännöllisesti myös golftunteja.”
Golfissa Näsmanille mielihyvää tuottaakin juuri itsensä ylittäminen. ”Olen pelannut lähes kaikkia pallopelejä ja niistä golf on ylivoimaisesti haastavin. On ilo huomata, että tässäkin iässä voi oppia”, hän miettii. ”Golf on myös siitä mukava laji, että sitä voi harrastaa vielä pitkään, vaikka tulee jäykemmäksi tai vaikka ei jaksaisi kävelläkään.”