Kylpyhuoneessa ei lipsuta

20. marraskuu 2017 - admin

Kylpyhuoneessa kuohuu: käsissä on saippuaa, pinnat ovat kosteita, eletään vaarallisilla vesillä. Kun omat voimat eivät riitä ja hygieniaan tarvitaan apua, myös ergonomiasta täytyy huolehtia. Pienet ratkaisut voivat olla yllättävän hyödyllisiä.

”On pieniä juttuja, jotka jäävät usein huomiotta, ja juuri pikku jutut ratkaisevat, miten omatoimisesti ihminen pärjää ja avustaja jaksaa”, potilassiirtoergonomian asiantuntija ja Respectan tuotepäällikkö Henna Lehtonen kertoo.   

Hygienia-avustamiseen löytyy näppäriä apuvälineitä. Toisaalta tarvitaan tietoa, miten välineitä käytetään ja miten ne asennetaan.

 

Muuten meni hyvin, mutta… 

Usein yksityiskohtien merkitys huomataan jälkikäteen. Tukitanko voidaan sen enempää pohtimatta kiinnittää seinään vaakatasoon. 

”Silloin tulee helposti ripustettua pyyhe siihen tankoon, minkä jälkeen se ei olekaan enää turvallinen”, Lehtonen sanoo. Tähänkin löytyy ratkaisu: tanko, jossa on lisäosa pyyhkeelle. 

Tukitangon paksuus ratkaisee, saako siitä hyvän otteen. Toiseksi tangon ja seinän väliin pitää jäädä riittävästi tilaa otteelle.  Lehtonen liputtaa myös loivasti seinää kohti kaartuvan tukitangon puolesta. 

”Tukitanko taipuu suoran kulman sijaan 60-asteen kulmassa kohti seinää. Ote pysyy tiukasti, vaikka ottaa kiinni tangon mutkakohdasta.” 

Kylpyhuoneessa aivan pienimmätkin yksityiskohdat ratkaisevat. Kun kädet ovat märät ja liukkaat, voi käsi osua tukitangon suojaamattomaan kiinnitysruuviin – ja ote livetä. Ruuvit voidaan kuitenkin suojata joustavalla kotelolla, joka tuntuu mukavalta kättä vasten.

 

WC-käynnin fiksut niksit 

WC:n tukikaiteet ovat tuttu juttu. Mutta miten ne on kiinnitetty? Sen jokainen voi tarkistaa seuraavalla inva-WC -visiitillään. 

”WC-pöntön tukikaiteiden pitäisi tulla pidemmälle kuin WC-istuin, jotta niistä on eniten turvaa.  Kun seisot WC-istuimen edessä, niin silloin kahvat ovat vartalon sivulla”, Lehtonen vinkkaa.

Lisäapua vessakäyntiin saa myös housulukolla. Se on hihna, joka kiepautetaan toisen reiden ympäri. Housulukko estää housuja valahtamasta lattialle saakka.

”Tämä on vain pieni nyanssi, mutta kun tasapainossa on ongelmia, kaatumisia sattuu usein juuri silloin, kun pitäisi nostaa lattialle valahtaneet housut ylös.”

WC-reissua helpottaa myös siirtoteline, josta on apua esimerkiksi henkilölle, joka käyttää pyörätuolia, mutta pystyy nousemaan itse seisomaan.

”Siirtotelineestä saa tukevan otteen. Tästä on apua niin WC-käynnillä kuin suihkuun mennessä, jos omat jalat kantavat heikosti.”

Jos täydellinen pystyasento ei onnistu, voidaan siirtotelineeseen turvautuen tehdä painonsiirtoja pakaralta toiselle. Jo tämä auttaa pukemisessa ja riisumisessa. Teline voidaan lukita paikalleen ja sen kuudesta pyörästä neljä ottaa aina kiinni lattiaan. Näin teline ei pysty kippaamaan, vaikka lattiassa olisi kaatoa, kuten kylpyhuoneissa usein on. WC-siirtymiin laite on optimaalinen, sillä alustan muotoilu menee saumattomasti WC-istuinta vasten.

 

Suihkutuolilla parempaa ergonomiaa 

Korkeussäädettävä suihkutuoli säästää avustajan selkää ja esimerkiksi jalkojen peseminen helpottuu. Tuolia voidaan hyödyntää myös suihkun jälkeen, kun rasvataan jalkoja. Vaihtoehtona on hydraulisesti tai sähköisesti nouseva tuoli.

”Molemmat ovat täysin turvallisia käyttää myös suihkussa. Hydraulinen nousee yhdellä polkaisulla sentin pari kerrallaan ja vaikka tuoli on tukeva, nousu antaa hoidettavalle ehkä vähän epävarman fiiliksen. Sähkösäätöinen nousee tasaisesti ja huomaamatta.”

Lehtonen on innostunut myös kattonostimista, jossa on seinäkiinnitteinen kisko ja joissa itse nostoyksikkö on upotettu kiskon sisään. Ratkaisu sopii hyvin mataliinkin tiloihin, vaikka omakotitaloon.

”Koskaan ei ole löytynyt yhtään rakennusta, johon kattonostinta ei voitaisi asentaa. On paljon erilaisia mahdollisuuksia sen kiinnittämiseen”, Lehtonen sanoo. Ratkaisuja löytyy, kun ikäihminen halua elää kotonaan.

 

Katso lisää:

Ratkaisut - Hygienia

Kuvasto - Hygienia