Vuosi 2020 on todella ollut Leo-Pekka Tähdelle todella erilainen kuin sen piti olla. Vuoden piti olla Tokion paralympialaisvuosi. Toisin kävi, korona siirsi kisat Japanissa todennäköisesti vuodella eteenpäin. Jännitys kisojen suhteen jatkuu. Paralympiakomitea on määritellyt tammikuun takarajaksi koronarokotteelle, se avaa mahdollisuuden järjestää kisat Tokiossa.
Kuvat: Nina Jakonen
– Kesä oli lähtökohtaan nähden ihan hyvä. Keväällä oli suuri epävarmuus, miten paljon pääsisi kelaamaan. Suomessa kilpailut onnistuivat aika lailla normaalisti, Leo-Pekka Tähti kertoo.
Hän vietti koronan pahimman lock down -ajan Espanjassa. Siellä koronatilanne pisti kaiken kiinni kauppoja lukuun ottamatta. Tilanne antoi Tähdelle perspektiiviä nähdä, mitä rajoitukset todella voivat olla. – Päivän kohokohta oli, että pääsi käymään kaupassa tai apteekissa. Kulkemista kontrolloitiin tarkasti, kadulla tultiin kyselemään, millä asialla liikut.
Alle 14 sekunnin tulos toi varmuutta
Keväällä Tähti harjoitteli Espanjassa kelausrullien avulla eli kelaamalla tuolia rullien päällä sisätiloissa.
– Se on todella hyvää harjoittelua varsinkin peruskestävyyttä varten. Lähtökiihdytystä eli kelausmatkojen ensimmäistä kolmeakymmentä metriä siinä ei voi harjoitella, mutta oli plussaa, että pystyi tekemään jotakin.
Vasta kesäkuun ensimmäisenä päivä Espanjassa aukesi yleisurheilustadion ja alkoi ulkoilmatreenikausi. Suomeen Tähti saapui heinäkuun alussa. Se tarkoitti kahden viikon karanteenia ennen kilpailuja heinäkuun puolivälissä. Kausi päättyi Turussa SM-kisoissa. Parhaana tuloksena kesän kilpailuista oli tärkeä 14 sekunnin alitus 100 metrillä. Sillä ajalla arvokisoissa on mahdollisuus mitaliin tai jopa kultaan. Tuon ajan saavuttaminen on Tähdellä koko ajan ”sisäisenä mittarina”.
– Summa summarum, kisakausi meni hyvin, mutta jäi paljon parannettavaa ensi kauteen. Tokio siirtyi vuodella eteenpäin, mikä tarkoittaa vuotta lisää valmistautumisaikaa.
Respectan kanssa toimivaa yhteistyötä
Respecta ja Leo-Pekka Tähti ovat tehneet jo pari vuotta sponsoriyhteistyötä. Tähden Respectalta saama Wolturnus-kelaustuoli sai aikanaan aivan lentävän lähdön lokakuussa 2019. Tuoli saatiin kuukautta ennen Dubain parayleisurheilun maailmanmestaruuskisoja, mikä oli sinänsä riski.
– Voitin kuitenkin satasella maailmanmestaruuden, tuoli ei voi olla huono, Tähti toteaa. Hän oli maailmanmestaruuteensa mielettömän tyytyväinen. Ja on erittäin tyytyväinen kelaustuoliinsa.
– Vielä tämän kesän 2020 aikana on ollut hienosäätöä istuinasennon suhteen, mutta nyt se tuntuu olevan mintissä. Suurkiitos siis Respectalle ja Wolturnukselle.
Yhteistyö jatkuu edelleen vuoteen 2022 saakka. Tähti saa myös Ottobock-koripallotuolin harjoittelu- ja kilpailukäyttöön. Wolturnus-kisakelaustuolin kehittämistä ja välinetestailua jatketaan syksyllä.
– Ensi kauteen pyritään parhailla mahdollisilla välineillä ja kelaustuolilla.
Wolturnuksen kanssa kisatuolin paikasta kilpailee yhä vanha Leo-Pekka Tähden isän valmistama tuoli. Tärkeintä on löytää se väline, joka on nopein.
– Respectan kanssa on ollut hienoa tehdä yhteistyötä. Tarjolla on ollut apua ja ohjeistuksia ja neuvoja, yhteistyötä tuolivalmistajan ja tehtaan kanssa, mistä on ollut todella paljon apua.
Välinevalinnoissa kyseessä ovat Tähdelle isot asiat ja ratkaisut, ehkä viimeiset paralympialaiset. Niissä hän haluaisi olla vielä maailman paras ja maailman nopein pyörätuolikelaaja.
– En halua jättää mitään kiveä kääntämättä.
Kirja porilaisin silmin upeasta urheilu-urasta
Leo-Pekka Tähden urasta julkaistaan lokakuun puolivälissä kirja Helsingin Kirjamessujen virtuaalisilla kirjamessuilla. Kirjan oli alun perin määrä päättyä Tokioon – mutta se päättyykin koronaan. Tähti odottaa suurella jännityksellä kirjaa ja sitä, millaisen vastaanoton se saa. Kirjan tekemistä ehdotettiin hänelle ensi kertaa jo vuonna 2008. Nyt perspektiiviä oli enemmän, komea urheilu-ura siinä hetkessä, että oli hyvä hetki alkaa tehdä kirjaa. Kirjan kustantaa Tammi ja sen kirjoittajina on kaksi Satakunnan Kansan urheilutoimittajaa Juha Luotola ja Harri Laiho.
– Kirjoittajat ovat porilaisia kuten minäkin. Se on hyvä lähtökohta, he ovat seuranneet uraani aika pitkään. Paraurheilijoista ei ole kovin paljon tehty kirjoja. Jos joku samaistuu kirjan tarinaan, silloin se on onnistunut. Varmaan kirja tulee herättämään monenlaisia mielipiteitä.
Motivaatio on yhä kohdallaan
Ensi kausi näyttää aika pitkälti, mitä tapahtuu jatkon suhteen Tokion jälkeen.
– Tällä hetkellä olen erittäin hyvin motivoitunut. Vuonna 2022 ovat MM-kisat, jotka ovat myös Japanissa. Tavoite on sinne asti. Sieltä tosin on taas lyhyt matka Ranskassa järjestettäviin seuraaviin paralympialaisiin. Vuosi kerrallaan mennään, koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu, kroppa joutuu koville tässäkin lajissa.
Tähti katsoo, että nopeuskestävyydessä on vielä petrattavaa. Päämatka on kuitenkin satanen ja siinä vaadittavaa räjähtävyyttä ja nopeutta ei voi harjoittaa liikaa. Silti mennään terveys edellä. Kropan huolto ja huoltava harjoitteet ovat tärkeitä
– Jos pysyn terveenä, tulen olemaan kova. Valmentaja varsinkin tietää, miten minusta tehdään erittäin nopea kelaaja satasella. 13:63 on oma maailmanennätykseni. Jos siihen pystyy, myös muiden pitää olla tosi hyviä, jos he haluavat taistella siitä kirkkaimmasta mitalista.