Moderni polvituki tuo Mikalle lisää pelivuosia

19. kesäkuu 2023 - admin

Urheilullista elämää elävän Mika Virmalaisen peliputki oli katketa polven nivelrikkoon. Kevyt ja huomaamaton Agilium Forte -polvituki pitää hänet vauhdissa padel-kentillä tulevaisuudessakin.

Mika Virmalainen tiesi, että nivelrikko oli vain ajan kysymys. Aktiivista elämää erityisesti tenniksen parissa viettänyt mies oli tapellut polvivammojen kanssa jo parikymmentä vuotta. 

Vähitellen oikea polvi alkoi sattua pelatessa, ja vuonna 2018 siinä todettiin nivelrikko. Nivelrikon vaikeusastetta kuvataan usein neliportaisella Kellgren-Lawrence-asteikolla. Hänen polvensa arvioitiin tasolle 3,5 eli asteikon vakavaan päähän. 

”Minulla on sillä lailla hyvä säkä, että leposärkyä ei ole, ja polvi ei turpoa. Mutta kyllähän se magneettikuva aika karunnäköinen oli. Lääkäri sanoi, että moni ei pystyisi tuolla polvella edes kävelemään”, Virmalainen sanoo. 

Pelko tenniksen lopettamisesta painoi mieltä. Sattumalta Virmalainen kokeili padelia ja ihastui lajiin. Hän huomasi, että kipeä polvi kestää padelia tennistä paremmin. Urheilullinen elämä jatkui uuden lajin parissa, pian myös Padelliiton kumppanuuspäällikkönä. 

Virmalainen alkoi käyttää padelia pelatessa urheilukaupasta hankkimaansa polvitukea, mutta totesi sen liian raskaaksi. Parempaa polvitukea etsiessään hän soitti Respectaan, jonka klinikan hän oli huomannut kotikonnuillaan Seinäjoella. Puhelimeen vastasi myyntiedustaja ja fysioterapeutti Jarmo Martin.

”Jarmo on huipputyyppi. Hän otti tämän heti asiakseen ja sovittiin eka tapaaminen puolen tunnin päähän.”

 

Monipuolisempaa peliä 

Jarmo Martinin vastaanotolla asiat etenivät nopeasti. Martin kuunteli Virmalaisen tarpeet ja ehdotti ratkaisuksi juuri markkinoille tullutta Agilium Forte -polvitukea. Se on kankainen ja kevyt, joustava ja liikkeitä myötäävä tuki, joka Martin arveli sopivan padeliin vihkiytyneelle miehelle. 

”Mikalla kipua aiheuttavat polven sisäpuolen nivelpinnat, jotka hinkkaavat toisiaan. Tuen avulla nivelpinnat saadaan irti toisistaan, minkä myötä kipu vähenee. Agilium Forte antaa tukea silloin, kun paino on jalan päällä, ja jalka on suorana”, Martin selittää. 

Virmalainen otti tuen viikon testijaksolle padel-treeneihin. Hän oli aluksi skeptinen, että onko kevyestä tuesta mihinkään, mutta epäilyt hälvenivät nopeasti. 

”Parasta on se, että kevyttä tukea ei ajattele pelatessa, vaikka se antaa riittävän tuen. Se on rentouttanut pelaamista ja tuonut peli-iloa.” 

Virmalainen myöntää, että esimerkiksi äkkilähdöt ovat nivelrikkoiselle ihmiselle hankalia, oli tuki miten hyvä tahansa. Nivelrikon myötä hänen on ollut pakko opetella lukemaan peliä paremmin ja olemaan kentällä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. 

”Tuen myötä pelaaminen on silti monipuolistunut. Uskallan haastaa itseäni ottamaan kiihdyttäviä askeleita tai sivuaskelhyppyjä ja hakemaan verkkopalloja, mitä en ennen pystynyt tekemään.”

 

Helppoa käyttää arjessa

Jarmo Martinin mukaan oleellista polvituen käytössä on se, että se puetaan päälle oikein ja että se pysyy jalassa napakasti. Sovituksessa tuen kangasosat ja tarrat lyhennellään asiakkaalle sopiviksi ja tuki opetetaan pukemaan. Tarrat pitää kiristää oikeassa järjestyksessä, jalka tietyissä asennoissa.

”Tämä voi kuulostaa vaikealta, mutta se ei itse asiassa ole sitä”, Martin sanoo.

Tukea sovitettaessa ensimmäisillä tuntemuksilla on Martinin mukaan iso merkitys. Jos tuki tuntuu heti hyvältä, asiakas toteaa sen usein toimivaksi myös käytössä.

Virmalaisen mielestä tuen käyttö oli helppo omaksua. Pelivarusteiden vaihtaminen ja tuen laittaminen eivät vie padel-hallilla viittä minuuttia kauempaa.

Virmalainen on huomannut, että kevyt ja hyvännäköinen tuki vaikuttaa myös pelin henkiseen puoleen. Hänestä tuen tärkeimpiä ominaisuuksia on se, että se ei tunnu eikä näytä polvituelta. Kisoissa sen kanssa on kiva mennä vastustajan eteen, kun ei koe olevansa altavastaaja. 

”Itsetunto nousee ja sitä kokee olevansa parempi pelaaja. Ja nyt kun mietin asiaa, niin olen myös pelannut tuen ansiosta paremmin.”

 

Tukiratkaisuja monenlaisiin ongelmiin 

Jarmo Martinin mukaan Virmalainen on nivelrikkoasiakkaana tyypillinen: keski-ikäinen, paljon liikkuva ihminen, joka hakee kivun yltyessä ratkaisuja urheilullisen elämäntavan jatkamiseen. Martin uskoo, että tukien merkitystä nivelrikon hoidossa ei tunneta niin laajasti, kuin olisi suotavaa. 

Virmalaisella tuki on käytössä monta kertaa viikossa padelia pelatessa sekä pidemmillä kävelylenkeillä. Hän toivoo, että varsinkin keski-ikäisille miehille tyypillinen ”ei tartte auttaa” -mentaliteetti väistyisi, ja kremppoihin haettaisiin herkemmin apua. 

”Olis makeeta, jos ihmiset tietäisivät, että apua on olemassa ja että tämmöisellä tuella saa lisää pelivuosia.” 

51-vuotiaan Virmalaisen kohdalla myös määrätietoinen kuntouttava treenaaminen on vaikuttanut siihen, että hän pystyy edelleen pelaamaan näinkin vakavalla nivelrikolla. Tulevaisuudessa edessä on väistämättä tekonivelleikkaus. Hänestä olisi huikeaa, jos tuen ansiosta sitä pystyttäisiin siirtämään useilla vuosilla.

”Joka kerta, kun pääsen pelaamaan, olen tyytyväinen ja otan siitä ilon irti. Nautin joka päivästä enkä mieti liikaa huomista”, hän tuumaa tulevaisuudesta. 

Martin korostaa, että nivelrikkotuet eivät ole vain Virmalaisen kaltaisia urheilullisia ihmisiä varten. Respectan tukivalikoima on laaja, ja apua kannattaa hakea aina, kun nivelrikko tavalla tai toisella häiritsee liikkumista arjessa.

”Mitä ikinä tekemistä nivelrikko haittaakin, siihen löytyy aina ratkaisu”, Martin sanoo.

7.png

”Parasta on se, että kevyttä tukea ei ajattele pelatessa, vaikka se antaa riittävän tuen. Se on rentouttanut pelaamista ja tuonut peli-iloa.” 
- Mika Virmalainen

5.png

”Mitä ikinä tekemistä nivelrikko haittaakin, siihen löytyy aina ratkaisu”
- Jarmo Martin, fysioterapeutti

4.png


Kärsitkö nivelrikosta? Klinikoillamme autamme sinua löytämään sopivan tuen kivunlievitykseen. Varaa aika asiantuntijalle arvioon ja nivelrikko-ortoosien sovitukseen p. 0207 649 749*. Klinikkamme palvelevat ympäri Suomen: katso toimipisteemme.

Tutustu lisää aiheeseen: Polven nivelrikko - oireet, hoito ja ratkaisut