Pyörätuoli oman maun mukaan

2. toukokuu 2018 - admin

Juhani Korpijärvi sai uuden pyörätuolinsa, Ottobockin Avantgarde 4:n, viime elokuussa. Korpijärvi voi kolmen pyörätuolin kokemuksella kertoa, että uusin on entisiä kevyempi ja kätevämpi.

Kälviäläiselle Juhani Korpijärvelle pyörätuoli on tärkeä liikkumisväline: hän sairastui MS-tautiin vuonna 1974. Pyörätuolia hän on käyttänyt vuodesta 1996. Ensin tuolia tarvittiin rinta rinnan rollaattorin kanssa, viimeiset kymmenen vuotta pyörätuoli on ollut käytössä koko ajan.

Oma koti on muokattu esteettömäksi, luiskaa pitkin pääsee pyörätuolilla myös rivitalon pihalle ja siitä vaikka kaupoille.

– Vävypoikakin laittoi luiskan omalle pihalleen, pääsen sinnekin esteettä, Korpijärvi kertoo. Pyörätuolin ominaisuudet ovat tärkeitä myös läheisille.

Avantgarde on Korpijärvelle kolmas pyörätuoli ja hänellä on pitkä, omakohtainen kokemus siitä, miten apuvälineet ovat kehittyneet.

– Tämä on nyt paras ja kevyin. Pyörätuoli on kätevä, jos pitää autosta siirtyä jonnekin, Korpijärvi sanoo.

Korpijärven vaimo nostaa tuolin auton tavaratilaan, joten kevyempi malli on myös hänelle mieleinen.

 

Koeajolle usealla pyörätuolilla

Uuden pyörätuolin hankinta kävi Korpijärveltä sujuvasti. Pyörätuolin kustannuksista vastasi sairaanhoitopiiri.

Korpijärvi koeajoi useita pyörätuoleja, ja kokeilun perusteella Avantgarde vei voiton. Tuoli on rakenteeltaan kevyt ja säätömahdollisuuksia on paljon.

– Avantgarde oli kevyin liikuttaa. Jalkaterän asento ja istuinasento ovat siinä hyvät. En ole oikein löytänyt huonoja puolia ollenkaan. Siinä on parempi istua. Vaikka entinenkin oli omien mittojen mukaan tehty, uusi on vielä parempi.

Ilmatäytteisen, kevyen istuintyynyn saa säädettyä sopivaksi. Korpijärvi kertoo, että hänen kokemuksensa mukaan pyörätuolit voivat olla hyvin raskaita kun geelitäytteiset istuintyynyt lisäävät painoa entisestään.

 

Avantgarde4.jpg
Taksissa uutuus huomattiin heti

– Taksimieskin huomasi heti, että “sinulla on uusi pyörätuoli, kylläpä tämä liikkuu kevyesti”. Samoin Seinäjoella sairaalassa taksimies kiinnitti ensimmäisenä huomiota uuteen pyörätuoliin. Se on niin hyvän värinenkin, siihen sai itse valita värin. Väri on sellainen merensininen ja vielä metallinhohtoinen.

Ristikkorunkoisena pyörätuoli menee myös vaivattomasti kasaan, mikä helpottaa kuljettamista. Myös jalkatuet ja renkaat saa helposti tarvittaessa irrotettua.

– Olin hammaslääkärissä käymässä. Kun myös käsinojat saa eri asentoihin ja voi nostaa pois, oli kätevä siirtyä hammaslääkärissäkin siitä pyörätuolista hoitotuoliin.

 

Oma aktiivisuus kannattaa

Korpijärvi kertoo juttelevansa pyörätuoleista myös muiden pyörätuolin käyttäjien kanssa.

– Olen ollut aikoinaan Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa tekemässä toimintaterapeutin kanssa pyörätuolin huolto-ohjetta ja käyttökirjaa. Monelle olen sanonut, että hommatkaa se, niin saatte vähän vinkkejä, minkälaisen tuolin tarvitsette.

Korpijärvi pohtii, että kynnys pyörätuolin hankkimiseen voi monille olla niin korkea, etteivät he osaa ajatella tuolin ominaisuuksia. Riskinä on, että he saavat silloin epäsopivan tuolin: istuma-asento voi olla huono tai jalkatuet epäsopivat, selkä voi kipeytyä ja olo olla hankala.

– Tuolin pitää olla sellainen, että se ei saa tuntua. Siihen ei saa väsyä.

– Apuvälineitä tai apua ei saa, ellei ymmärrä kysyä. Meillä on MS-tautisille oma yhdistys Kokkolassa, jos ei sellaisissa kulje, niin ei niistä tiedäkään. Myös Maskun neurologisessa kuntoutuskeskuksessa sai tietoa ja siellä oli vaikka minkälaisia pyörätuoleja, joita saattoi kokeilla.

Korpijärvi on uuteen Avantgardeensa yksinkertaisesti tyytyväinen: 

– Pyörätuoli on todella hyvä, hän kiteyttää. 

 

ag4_kollaasi.jpg

 

Tutustu lisää liikkumisen ratkaisuihimme: 

Respecta-kuvasto > Liikkumisen tuotteet

Respecta.fi > Liikkumisen apuvälineet

Respecta-kuvasto: Pyörätuoli Avantgarde 4 DV

Respecta-kuvasto: Pyörätuoli Avantgarde 4 DS