Pyörätuoliin - tavoite kirkkaana

8. lokakuu 2018 - admin

Istumisen riskejä on alettu tiedostaa, mutta mitä istuminen merkitseekään pyörätuolin käyttäjille? Belgialainen fysioterapeutti Bart Van Der Heyden tuulettaa ajatuksia pyörätuoli-istumisesta. Hän pitää istumista prosessina, jolle tarvitaan tavoitteet.

Pyörätuolia on aiemmin ajateltu apuvälineenä, joka hankitaan – ja ongelma on ratkaistu. Pyörätuoli-istumisen asiantuntija  Bart Van Der Heyden  Super Seating -yrityksestä vieraili syyskuussa Helsingissä Respectan järjestämässä seminaarissa. Optimaalisesti valittu tuoli ja säädöt ovat lähtökohta, mutta kokonaisuutena kyse on hoitoprosessista, jolla on tavoite.

– Jos minulla on eri tavoite kuin istujalla, olen väärässä, koska pyörätuolin käyttäjä on aina oikeassa, Van Der Hayden toteaa.

 

Etappien myötä kohti tavoitetta


Ykkösasia on tuntea biomekaniikkaa. Näin tiedostetaan, että pyörätuolissa valuminen voi vaikuttaa niin ruuansulatukseen, ihoon kuin aiheuttaa kipua.

Istuma-asennon säätämisen tavoitteena on hyvä pään asento ja näköyhteys eteen. Se tarvitaan, vaikka selkä olisi kumarassa ja pää siitä johtuen roikkuisi alhaalla. Säätämällä selkänojalla rintarangan tilaa, jalkojen kulmaa ja ristiselän asentoa saadaan pää ylös ja näköyhteys kuntoon. Pystyasento helpottaa nielemisvaikeuksia. Myös syljen valuminen voi johtua pään hankalasta asennosta.

– Kun tiedät nämä yksityiskohdat – voit toimia.

Toiseksi jokainen pyörätuolikäyttäjä on yksilö, joten tarvitaan tarkkoja mittauksia. Käytännön vinkki mittaustekniikasta on esimerkiksi “peppuprintti” joka hahmottaa, miten paino jakautuu.

Kolmas asia on luoda realistinen tavoite, jonka myötä istumisen laatua voidaan seurata. Vasta sitten lähdetään neljänteen osaan; rakentamaan kokonaisuutta ja tekemään säätöjä.

 

Painehaavoissa ennakointi ratkaisee


Istumisen riskeistä pahimpia ovat painehaavat, joiden riski nousee jo 60-120 minuutin istumisessa. Uutta tutkimustietoa on, että riski painehaavaan syntyy myös kovasta paineesta istuma-alueelle esimerkiksi kuljetusten aikana. 

– Jopa hyvin lyhytkestoinen isku voi vaurioittaa sisempiä kudoksia istuma-alueella.

Meidän täytyy kouluttaa ihmisiä, jotka ovat kuljetustehtävissä.

Riskinä voi olla myös Ischemia hypothesis sydänkohtauksen tapainen ”peppukohtaus”, jossa kudoksen aineenvaihdunta ja hapensaanti estyvät ja solut joutuvat kuolioon. Ihoriskinä on myös incontinence-associated dermatitis (IAD) ihotulehdus, joka johtuu kudokseen kohdistuvasta paineesta ja venytyksestä tai kosteudesta. Sen syy voi olla vaikka muovinen inkontinenssisuoja.

– On tärkeää kertoa riskeistä pyörätuolikäyttäjälle – samoin kuin tiimille. Esimerkiksi Supermiehen roolista tuttu näyttelijä Christopher Reese menehtyi painehaavan seurauksena. Ihmiset yhä uskovat, että se on “vain haava” joka voi parantua, mutta joskus se voi olla hengenvaarallinen.

Ennakointi on olennaista ja ratkaisuina esimerkiksi tyynyt, istuma-ajan rajoittaminen, asennon vaihtaminen tai vaikka lepotauot istumisesta.

 

Myönteisesti eteenpäin


– Kaikkein tärkeintä on se, ettei ole negatiivinen. Kun olen käynyt puhumassa eri puolilla maailmaa, kaikki haluavat aidosti pyörätuolin käyttäjille vain parasta, Bart Van Der Heyden sanoo.

Hän on myös aidosti innoissaan, miten esimerkiksi vammaisurheilu ja paralympialaisten urheilijat ovat nousseet esiin. Asenteet muuttuvat hyvällä tavalla.

– Tärkeintä on, miten teemme järjestelmästä paremman. Et voi tehdä asioita paremmin, jos teet ne aina samalla tavoin.

 

Katso lisää istumisen tuotteitamme Respecta-kuvastossa: Istuintyynyt ja selkäosat