Sähköpyörätuolin käyttäjät tarvitsevat yksilöllisen ratkaisun istumiseen ja liikkumiseen, sillä jokaisen keho ja tarpeet ovat erilaiset. Käyttäjä tarvitsee yleensä apua ja tukea arjessaan, minkä vuoksi hänen on pystyttävä luottamaan apuvälineeseen. Yhtä tärkeä kuin itse tuote on työskentely käyttäjän kanssa, ammattitaitoinen sovitus ja tuotteen räätälöinti.
Ottobock Juvo -sähköpyörätuolit kehitetään ja valmistetaan Saksassa. Ne käyvät läpi alan standardeja tiukemmat testit ja laatuvaatimukset. ”Tuotteemme läpäisevät aina TÜV-laatutestin, mutta varmistaaksemme tuotteen normaalia pidemmän elinkaaren, riippumattomat tahot testaavat moottoria ja akkuja pitkään jo ennen komponenttien tuotannon aloittamista. Lisäksi käyttäjät ympäri Eurooppaa testaavat pyörätuoleja todellisissa arkitilanteissa. Käyttäjätesteissä huomataan usein pieniä juttuja, jotka johtavat isompiin uudistuksiin ja innovaatioihin”, kertoo Florian Jaekel Ottobockilta.
Etu-, taka- vai keskivetoinen?
Käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin sopivan sähköpyörätuolin ja vetotavan valinnassa on huomioitava muun muassa käyttäjän ikä, näkökyky ja ulottuvuudet sekä käyttötarkoitus ja -ympäristö.
”Käännyttäessä 90 asteen kulmassa, taka- ja etuvetoisen pyörätuolin kääntösäde on itse asiassa keskivetoista pienempi. Lisäksi tiukissa kulmissa etuvetoisella pyörätuolilla voi ajaa lähelle seinää ja peruuttaa, kun keskivetoinen tarvitsee aina kääntösäteensä verran tilaa. Etuvetoinen voi olla myös hyvä valinta pienelle ihmiselle, koska sillä hän pääsee ajamaan lähemmäs huonekaluja ja ulottumaan esineisiin”, kertoo Jussi Koistinen Respectalta.
Vanhemmiten ihmisen näkökenttä kapenee. Tämä pitää huomioida myös sopivaa sähköpyörätuolia valittaessa.
”Etu- ja keskivetoinen pyörätuoli tarvitsee suuremman kääntösäteen takana, ja koska vanhempi ihminen ei näe sivulle ja taakse, on takavetoinen heille tilan hahmotuksen suhteen paras ratkaisu. Haasteena on, että käyttäjä yleensä kuvittelee tarvitsevansa todellista enemmän tilaa edessä, jolloin kolhuja tulee kulkupelin takaosaan − aivan kuten autoa taskuparkkeeratessa”, muistuttaa Koistinen.
Lumella ja liukkaalla liikkumisessa on omat niksinsä. ”Lumisessa ylämäessä takaveto toimii parhaiten. Mutta ylämäkeä seuraa yleensä myös alamäki, missä taas etuveto on luotettavin. Tiukassa paikassa sähköpyörätuolin voi kääntää ja peruuttaa ylös”, kertoo Koistinen.
Uusi Ottobock Juvo-mallisto selättää arjen haasteet
Uudessa Juvo-mallistossa on saatu suuria parannuksia juuri arkielämän käyttötilanteisiin ja liikkumisen haasteisiin.
”Käyttäjien toimintakyky ja tarpeet ovat yksilölliset. Esimerkiksi elinympäristö, kuten vaikkapa jyrkkä tai epätasainen maasto, kerrostalojen hissit tai ahtaat käytävät, luo omat haasteensa sähköpyörätuolin käytölle. Uudella Juvo-sähköpyörätuolimallistolla pystymme vastaamaan haastaviin yksilöllisiin istuin- ja ohjaustarpeisiin ja tarjoamaan luotettavan ja laadukkaan apuvälineen liikkumiseen”, summaa Koistinen.
Juvo sähköpyörätuoli etu- tai takavetoinen
490E75=0
Juvo sähköpyörätuoli on suunnitteltu moduulirakenteiseksi, jonka ansiosta jokainen tuote räätälöidään yksilöllisten tarpeiden mukaiseksi. Valittavanasi on etu- tai takaveto, tarvittavat säätö- ja sähkötoiminnot sekä kaksi moottori- ja runkoleveysvaihtoehtoa. VAS istuinjärjestelmä tarjoaa ergonomisen selkäkulman säädön. Käytettävissä on runsas ohjainvalikoima ja ympäristönhallintalaitteet. Laaja lisävarustevalikoima.