Painehaava on yleinen kudosvaurio: sitä esiintyy noin 5-15%:lla potilaista kotihoidossa, hoitolaitoksissa ja sairaaloissa – painehaavoista aiheutuvat kustannukset ovat Suomessa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Haavojen ennaltaehkäisyä pidetään parhaana ja edullisimpana meneltemänä ratkaista painehaavaongelma (Hätinen ja Juutilainen 2004, Soppi 2006).
Painehaavojen syntymekanismia on tutkittu paljon. Tärkeimpinä tekijöinä painehaavojen syntyyn pidetään ihoon ja ihonalaiskudoksiin kohdistuvaa painetta, hankausta ja venytystä. Painehaavojen syntyyn vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten potilaan yleiskunto,
ravitsemus, nesteytys, liikuntakyky, hikoilu ja lääkitys. Yleisimpiä painehaava-alueita ovat lonkka, alaselkä, pakarat, kantapäät − ihoalueet, jossa luu painaa ihoa ja estää näin verenkierron. Painehaava on usein myös kivulias. Pidemmälle edetessään ihorikko voi kehittyä vaikeasti hoidettavaksi syväksi haavaksi, joka saattaa johtaa bakteeri-infektioon ja pahimmillaan verenmyrkytykseen.
Painehaavoja syntyyt erityisesti teho-osastohoidossa ja vuodepotilaille, jotka joutuvat makaamaan pidempiä aikoja samassa asennossa ja joille vuoteessa kääntyminen on rajallista. Suurin riski on erityisesti hyvin iäkkäillä ja vaikeita sairauksia potevilla, jotka saattavat joutua olemaan makuuasennossa pitkiä aikoja, mutta vakavasti sairaalle haava voi kehittyä vain muutamassa tunnissa. Painehaavojen ehkäisyssä asentoa tulisi vaihtaa riittävän usein, tunnin - parin tunnin välein. Tämä on melko työlästä silloin jos potilas ei pysty itse kääntymään. Kääntymisen ja kääntämisen apuna voi käyttää siirtymisen apuvälineitä: liukulakanoita ja liukulevyjä ja -lautoja. Ne vähentävät kitkaa ja kudosvenytystä ja ehkäisevät siten myös painehaavojen syntyä.
Laadukkaan, painehaavoja ennaltaehkäisevän makuualustan käyttö on ensiarvoisen tärkeää painehaavojen ennalta ehkäisyn ja hoidon kannalta. Suunnitelmallinen asentohoito parantaa ennaltaehkäisyn ja hoidon tuloksia. Merkittävää etua tuo mahdollisimman hyvä ja henkilön riskiluokituksen mukainen hoitopatjaa. Patjan valintaa ohjaa mm. painehaavojen Braden-riskipisteytys.
Paraskaan patja ei kuitenkaan poista asentohoidon tärkeyttä, mutta se pidentää kääntämistiheyttä ja helpottaa siten hoitamista. Hyvällä patjalle voidaan taata myös häiriöttömämpi yöuni patjan käyttäjälle. Respectan mallistosta löytyy laadukkaita painehaavapatjavaihtoehtoja kaikkiin käyttäjätarpeisiin painehaavariski, käyttäjän paino ja sängyn koko huomioiden.
Myös asentohoitotyynyt on tarkoitettu painehaavojen ennaltaehkäisyyn ja hoitoon. Asentohoitotuotteiden avulla on mahdollista ylläpitää miellyttävä asento niin vuoteessa kuin tuolissakin ja ne täyttävät terveydenhuollon korkeat hygieniavaatimukset ja soveltuvat käyttöön sairaala- ja hoivaympäristöissä sekä kotihoidossa.
Lisätietoja:
- Painehaavariskin arviointi ja patjan valinta
- Duodecim Terveyskirjasto - Painehaavat eli makuuhaavat
- European Pressure Ulcer Advisory Panel: http://www.epuap.org
- Respecta-kuvasto: Patjat
- Respecta-kuvasto: Siirtyminen
- Respecta-kuvasto: Asentohoito