Marraskuun alussa kansainväliset asiantuntijat esittelivät uusia tutkimustuloksia kroonisten sairauksien innovatiivisista hoitomenetelmistä verkkosymposiumissa "Advancements in Neurological Support: Empowering lives with Exopulse Mollii Suit". Symposium käsitteli mm. potentiaalisia ei-invasiivisia hoitoja fibromyalgian oireisiin ja lupaavaa dataa käynnissä olevista tutkimuksista liittyen halvaus- ja MS-potilaiden hoitoon. Tutkimukset vahvistavat neuromodulaatiopuvun tehokkuuden fibromyalgian ja spastisuuden hoidossa.
Itävallan Wienissä järjestetyn symposiumin moderaattorina toimi Dr. Andreas Hahn. Hahn työskentelee Ottobock Healthcare Products GmbH:n kliinisen tutkimuksen ja palveluiden varatoimitusjohtajana. Respecta on osa Ottobock-konsernia.
Asiantuntijoina mukana olivat professorit Samar S. Ayache, Alejandro Rubio Zarapuz sekä Naji Riachi neuro- ja liikuntatieteiden aloilta.
Ayache: Lupaavia tuloksia fibromyalgian ei-invasiivisissa hoitomenetelmissä
Professori Ayache toi symposiumissa esiin fibromyalgian hoidon haasteita, sen korkeaa esiintyvyyttä maailmanlaajuisesti sekä sairauden biologian monimutkaisuutta. Ei-invasiiviset stimulaatiomenetelmät näyttävät olevan erityisen merkityksellisiä tällä sektorilla, vaikka niiden roolia ei ole vielä määritetty tarkasti.
Ranskassa Henri Mondorin sairaalassa tehdyn tutkimuksen tavoitteena oli tutkia Exopulse Mollii -neuromodulaatiopuvun vaikutuksia hermostimulaatioon, keskittyen kipuun, väsymykseen, emotionaalisiin oireisiin ja potilaiden elämänlaatuun.
Tutkimuksen vaihe 1 oli satunnaistettu, kontrolloitu kaksoissokkotutkimus ja vaihe 2 oli avoin tutkimus. Tutkimuksessa käytettiin kivun visuaalista analogista asteikkoa (VAS). Muut kipua, mielialaa, elämänlaatua ja sairauksien vaikutuksia koskevat kyselylomakkeet perustuivat sairaalan ahdistuneisuus- ja masennusasteikkoon (HADS), lyhyeen kipuinventaarioon (BPI), kivun katastrofaaliseen asteikkoon (PCS), väsymyksen visuaaliseen analogiseen asteikkoon (VAS-väsymys), lyhyeen lomakkeeseen 36 (SF 36) ja fibromyalgian vaikutuskyselyyn (FIQ).
Aktiivisen intervention jälkeen kipu väheni merkitsevästi verrattuna lumehoitoon VAS:n ja BPI:n ala-asteikon mukaan. Vaiheessa 2 useimmat tulokset paranivat merkittävästi, mukaan lukien masennus ja lähes kaikki elämänlaadun näkökohdat. Vaiheissa 1 ja 2 potilaat ilmoittivat kliinistä paranemista 63,6 prosentista 78,8 prosenttiin tapauksista.
‒ Nosiseptiiviset vaikutukset saavutettiin kahden viikon aktiivisen hoidon jälkeen; pidempi stimulaatioprotokolla näyttää kuitenkin olevan tarpeen kivun affektiivisten ja kognitiivisten komponenttien moduloimiseksi. Tutkimus osoitti lupaavia tuloksia vaikeasti hoidettavassa sairaudessa, erityisesti potilailla, jotka reagoivat huonosti saatavilla oleviin farmakologisiin ja ei-farmakologisiin hoitoihin, kertoo Ayache.
Tutustu lisää osiossa Fibromyalgiaan.
Zarapuz: uudet hoitomenetelmät tarjoavat uutta toivoa fibromyalgiapotilaille
Professori Alejandro Rubio Zarapuz esitteli uraauurtavaa tutkimusta Exopulse Mollii -puvun vaikutuksista ja yhdistetyistä ei-farmakologisista hoidoista fibromyalgian hoidossa. Kattavassa esityksessä hän paljasti kolmen kriittisen tutkimuksen tulokset, joissa tutkittiin neuromodulaation, virtuaalitodellisuuden (VR) integroinnin ja jäsenneltyjen harjoitusohjelmien tehokkuutta. Tutkimustulokset osoittavat merkittäviä edistysaskeleita kivunhoidossa, lihasten hapetuksessa ja toimintakyvyssä fibromyalgiapotilailla, joilla tavanomaiset hoidot ovat usein riittämättömiä.
Fibromyalgia, jolle on ominaista laajalle levinnyt tuki- ja liikuntaelimistön kipu, väsymys ja kognitiiviset toimintahäiriöt, vaikuttaa miljooniin maailmanlaajuisesti. Zarapuzin tutkimuksissa tutkittiin Exopulse Mollii -pukua. Ensimmäisen tutkimuksen tulokset osoittavat, että 60 minuutin hoitoistunto Exopulse Mollii-puvun kanssa johtaa mitattavissa olevaan kivun voimakkuuden vähenemiseen, lihasten hapettumisen paranemiseen ja parasympaattisen aktiivisuuden lisääntymiseen. Nämä tulokset korostavat puvun potentiaalia tärkeänä työkaluna ei-invasiiviseen, itse annettavaan kivunlievitykseen.
Toisessa tutkimuksessa tutkitaan Exopulse Mollii -puvun ja virtuaalitodellisuuden protokollien yhdistämisen synergistisiä vaikutuksia. Potilaat ilmoittivat tasapainon, toiminnallisen voiman ja kivun havaitsemisen parantuneen, varsinkin kun virtuaalitodellisuus oli integroitu neuromodulaatioon. Virtuaalitodellisuuden tarjoama mukaansatempaava kokemus lisää ainutlaatuisen terapeuttisen ulottuvuuden, joka voi mahdollisesti parantaa hoidon tehokkuutta.
Kolmannessa tutkimuksessa Zarapuz arvioi korkean intensiteetin intervalliharjoittelua (HIIT) yhdessä Exopulse Mollii -puvun kanssa satunnaistetussa ristikkäistutkimuksessa. Tulokset osoittivat, että molemmat interventiot vähensivät merkittävästi kipua ja paransivat lihasten hapetusta. Neuromodulaatio sopii erityisen hyvin potilaille, jotka eivät pysty suorittamaan harjoitteita tai ne voidaan suorittaa vain huomattavasti pienemmällä intensiteetillä.
‒ Tämä tutkimus tarjoaa lupaavia reittejä fibromyalgian hallintaan ja korostaa yhdistettyjen, ei-farmakologisten hoitojen arvoa. Neuromodulaation, virtuaalitodellisuuden ja liikunnan integrointi tarjoaa monipuolisen lähestymistavan, joka voi käsitellä fibromyalgian monimutkaisia oireita, jotka ovat usein resistenttejä tavanomaisille hoidoille, toteaa Zarapuz.
Tulokset merkitsevät merkittävää askelta eteenpäin pyrkimyksessä tarjota fibromyalgiapotilaille tehokkaita, helposti saatavilla olevia itsehoitovaihtoehtoja. Zarapuz kannattaa näiden terapeuttisten yhdistelmien lisätutkimusta ja korostaa niiden potentiaalia muuttaa ihmisten elämää parantamalla kivunhallintaa, toimivuutta ja yleistä hyvinvointia.
Riachi: lupaavia tietoja kahdesta tutkimuksesta, jotka koskevat neurostimulaatiota spastisuuden hoidossa
Kahta tutkimusta tehdään parhaillaan kahdessa keskuksessa Ranskassa ja Abu Dhabissa. Niihin liittyy potilaita, jotka kärsivät spastisuuden aiheuttamasta liikehäiriöstä esimerkiksi MS-taudin tai aivohalvauksen vuoksi. Spastisuus on yleinen ja vammauttava tila, joka vaikuttaa kävelyyn, tasapainoon, liikkuvuuteen ja elämänlaatuun. Valitettavasti tällä hetkellä saatavilla oleviin hoitoihin liittyy merkittäviä sivuvaikutuksia, mikä jättää ison täyttämättömän tarpeen näille potilaille. Siksi ei-invasiivinen, ei-farmakologinen hoitomenetelmä, kuten neurostimulaatio Exopulse Mollii -puvulla, voisi olla hyödyllinen tälle kohderyhmälle.
Tutkimukset suoritetaan kahdessa vaiheessa: alustava satunnaistettu, lumekontrolloitu, kaksoissokkoutettu ristikkäistutkimus, jota seuraa avoin vaihe. MS-tutkimuksessa avoimen vaiheen alustavat tiedot osoittivat parannuksia Bergin tasapainoasteikossa, joka on tutkimusten ensisijainen päätetapahtuma. Potilaiden videot osoittavat parempaa liikkuvuutta, vähemmän kävelyapuvälineitä, sujuvampia liikkeitä, lisääntynyttä askeleen pituutta ja nopeutta sekä parempaa tasapainoa ja työmatkakävelyä.
Aivohalvaustutkimuksen osalta avoimen vaiheen alustava analyysi osoitti myös parannuksia Bergin tasapainoasteikossa. Videot osoittivat lonkan koukistuksen parantuneen sekä lisääntyneen nopeuden ja optimoidun askelpituuden. Lyhyistä stimulaatiojaksoista huolimatta yläraajassa havaittiin erittäin rohkaisevia tuloksia. "Tämä vaatisi tutkimuksia, joissa on pidempiä stimulaatiojaksoja", sanoi professori Riachi.
Exopulse Mollii -puvun vaikutusmekanismin uskotaan välittyvän vastavuoroisen estorefleksin kautta. Professori Riachi kertoo, että tämän mekanismin modulointi johtaa estävien hermosolujen aktivoitumiseen selkäydinsilmukassa. Jos stimuloit spastisen lihaksen antagonistia, tämä johtaa spastisen lihaksen motoristen neuronien jännittävyyden vähenemiseen ja siten sen rentoutumiseen. Tätä voidaan soveltaa kaikkiin kehon lihaksiin ja se voidaan räätälöidä yksilöllisesti kunkin potilaan kliinisiin tarpeisiin.
Nämä tutkimukset valmistuvat pian, ja analyysi sisältää toissijaisia päätetapahtumia, kuten kipua, liikkuvuutta, spastisuutta ja elämänlaatua.
Tutkimusprojektit antoivat arvokkaita alustavia tuloksia, mutta osoittivat myös, että todellinen potentiaali voidaan toteuttaa vain pitkäaikaisella hoidolla. Hahn korosti myös yhdistetyn hoitomenetelmän mahdollisia etuja. Lisäksi osallistujille annettiin ensimmäinen katsaus kulissien taakse meneillään oleviin tutkimuksiin, joissa tutkitaan Exopulse Mollii -puvun vaikutuksia spastisiin potilaisiin.
Neurostimulaatio tarjoaa suuren potentiaalin
Nykyiset tutkimukset osoittavat ei-invasiivisten hoitomenetelmien lupaavan potentiaalin kroonisia sairauksia sairastavien potilaiden elämänlaadun parantamisessa. Professori Ayachen johtama tutkimus korostaa Exopulse Mollii -pukua tehokkaana työkaluna fibromyalgian hoidossa, mikä vähentää merkittävästi kipua, väsymystä ja ahdistusta. Vaikka välittömiä nosiseptiivisiä hyötyjä on havaittu, pidempi hoidon kesto voi olla tarpeen kivun kognitiivisten ja emotionaalisten näkökohtien käsittelemiseksi. Samoin tohtori Alejandro Rubio Zarapuzin tutkimus korostaa neuromodulaation, virtuaalitodellisuuden ja harjoitusohjelmien tehokkuutta fibromyalgian hoidossa, mikä osoittaa parannuksia kivussa ja toiminnassa. Professori Riachin tutkimusten alustavat tulokset osoittavat, että neurostimulaatio Exopulse Mollii -puvulla voi parantaa merkittävästi tasapainoa, liikkuvuutta ja motorista toimintaa potilailla, joilla on multippeliskleroosi ja aivohalvaus. Nämä tulokset antavat toivoa potilaille, jotka kamppailevat sellaisten sairauksien kanssa, jotka eivät reagoi tavanomaisiin hoitoihin, ja korostavat jatkuvan tutkimuksen merkitystä näiden hoitojen tarkentamiseksi ja niiden pitkän aikavälin hyötyjen tutkimiseksi.
Exopulse-puku on CE-merkitty ja EU:n lääkintälaitestandardin mukainen tuote. Exopulse-puvun sertifioidut asiantuntijat toimivat Respectan klinikoilla ympäri Suomen. Lisätietoa: https://www.respecta.fi/fi/ratkaisut/neurologiset-vammat-ja-sairaudet/neuromodulaatio/
Lisätietoa symposiumista: https://corporate.ottobock.com/en/company/newsroom/groundbreaking-research-results-in-neurological-care
Viitteet tutkimuksiin:
Ayache S. A Multisite Stimulation Approach on Motor Functions and Pain in Multiple Sclerosis (MS) and Fibromyalgia - the French Experience. Presented at: OTWorld; 14 May 2024; Leipzig, Germany.
Riachi N, Chalah MA, Ahdab R, Arshad F, Ayache SS. Effects of the TENS device, Exopulse Mollii Suit, on pain related to fibromyalgia: An open-label study. Neurophysiol Clin. 2023 Aug;53(4):102863.
Rubio-Zarapuz A., Apolo-Arenas M., Fernandes O., Tornero-Aguilera J., Clemente-Suárez V., Parraca Jose A. Comparative Efficacy of Neuromodulation and Structured Exercise Program on Autonomic Modulation in Fibromyalgia Patients: Pilot Study. J Clin Med. 2024 Jul 23;13(15):4288.
Rubio-Zarapuz A., Apolo-Arenas M., Clemente-Suárez V., Rodrigues Costa A., Pardo-Caballero D., Parraca J. Acute Effects of a Session with The EXOPULSE Mollii Suit in a Fibromyalgia Patient: A Case Report. Int J Environ Res Public Health. 2023 Jan 26;20(3):2209