Uusi mahdollisuus liikkua - Arille kaupungille ajelu on tärkeää

19. lokakuu 2021 - admin

Ari Sokalahti on entinen paperitehtaan mies, joka päivätyönsä ohessa ajoi myös taksia vapaa-ajalla. Vuonna 2019 Ari sai aivohalvauksen, jonka seurauksena hänen kehonsa oikea puoli halvaantui. Entisenä autoilijamiehenä ei ole ihme, että ajelu asioille uudentyyppisellä Wingus-sähköpyörätuolilla on ollut mieleistä ja tärkeää.

63-vuotias Ari on asunut koko ikänsä Kouvolassa. Äkillinen halvaantuminen muutama vuosi sitten vei hänet hoitoon Kotkaan ja siitä kuntotutukseen Haminaan kolmeksi kuukaudeksi. Siellä hän kuntoutui vuodepotilaasta pyörätuoliin. Vaikka elämässä on tapahtunut paljon muutamassa vuodessa, Arin sinnikkyys ja liikkumisenhalu ovat vieneet häntä eteenpäin.

Halvaantumisen jälkeen Ari halusi asumaan ihan Kouvolan keskustaan. Tällöin miehellä oli vielä käytössä liikkumiseen ainoastaan manuaalipyörätuoli, jolla pidempien matkojen tekemien on kelle tahansa fyysisesti raskasta. Puhumattakaan siitä, että olisi toisen käden voimat pois käytöstä.

Nyt kuitenkin uuden sähköpyörätuolin kanssa liikkuessa, koti hieman rauhallisemmassakin sijainnissa tuntuu hyvältä. Uusi koti löytyi puolitoista vuotta sitten palvelutalosta, vajaan kahden kilometrin päästä keskustasta. Päivittäisessä arjessa tukea tuovat oma avustaja Pirjo, palveluasumisyksikön hoitajat ja apuvälineet. Kodista löytyy muun muassa kelattava manuaalipyörätuoli, sähkökäyttöinen sänky nousutuella ja kylpyhuoneesta hygienian apuvälineitä sekä suihkutuoli.

 

Mahdollisuus liikkua kaupungille

Ari on arjessaan aktiivisesti yhteydessä lähipiiriinsä ja muistaa kysellä heidän kuulumisiaan soitellen. Sisarukset auttoivatkin löytämään juuri tämän sähköpyörätuolin miehelle. Tietoa he lähtivät etsimään netistä ja päätyivät Respectan sivuille tutkimaan aihetta lisää:

– ”Otimme yhteyttä Respectaan liikkumisen apuvälinetarpeesta. Ville Dufva tuli esittelemään tuolia meille. Se tuntui heti hyvältä vaihtoehdolta Arille. Tuolin omaksuminen oli myös nopeaa. Ari on ajanut paljon autoa sekä on muutenkin huolellinen ja tarkka ihminen”, kertoo Arin sisko Seija Sokalahti.

Respectan apuvälineasiantuntija Ville Dufva on tyytyväinen että sopiva ratkaisu löytyi Arille:  

– ”Sain loppukesästä yhteydenottopyynnön Arin siskolta Seijalta. Haussa oli asuntoon sopiva, ketterä ja luotettava menopeli, joten päädyimme kokeilemaan Wingusta. Teimme koeajon ja asiaan kuuluvan käytön opastuksen sekä totesimme yhdessä tämän olevan juuri oikea valinta Arille. Kerrassaan mainio juttu, että pääsin auttamaan oikean ratkaisun löytämisessä”, kertoo Ville.

Sisko ja äiti kuvailevat Aria oman tiensä kulkijaksi. Ari viihtyy mielellään omalla reviirillään asunnossaan. On kuitenkin tärkeää, että hänen käytössään on sähköpyörätuoli, jolla pääsee kulkemaan jouhevasti lenkkejä ulkona päivittäin.

– ”Joka päivä tulee liikuttua sähköpyörätuolilla keskustaan ja palvelutalon ympäristössä. Helposti saattaa tulla ainakin 5 kilometriä päivän aikana kulkua tuolilla. Ja akkua tuleekin ladattua joka päivä, jotta varmasti riittää”, Ari kertoo.

Joskus Ari on myös ajellut tuolilla Kauppakeskus Veturiinkin asti, jonne tulee jo pelkästään yhteen suuntaan matkaa 5 kilometriä.

kuvakollaasi2-ari-wingus.jpg

 

Sähköpyörätuoli monentyyppisille käyttäjille

Sähköpyörätuoli Wingusta voisi verrata ketteryytensä puolesta jopa sähkömopoon. Saksassa valmistetun, takavetoisen tuolin pelkistetty muotoilu, keveys ja mukavuus tekevät tuolista helposti omaksuttavan ja moneen paikkaan sopivan. Tuoli ei vaadi myöskään ympäristöltään yhtä paljon tilaa kuin monet muut sähköpyörätuolit. Mikä parasta, samaa kulkupeliä voi helposti käyttää sekä sisä- ja ulkotiloissa. Valmistajan testauksissa maksimimatka täydellä akulla on jopa 25 kilometriä. Vaikka Wingus on kevyt, on se myös vakaa: tuolin umpikumirenkaat ovat kestävät ja joustava runko vähentää epätasaisen alustan tärinää. Ylämäetkään eivät ole este, sillä tuolin nousukyky on 7 astetta (12 %).

– ”Wingus sopii kaikille, niin palvelutalon asiakkaalle, ikäihmiselle kuin nuoremmalle käyttäjälle jokapäiväiseen arkikäyttöön. Painoa tuolilla on vain 57 kiloa, kun yleensä sähköpyörätuolit painavat lähes puolet enemmän”, kertoo Respectan Ville Dufva.

Ari sai oman Wingus-tuolinsa elokuussa. Tähänastiset kokemukset tuolista ovat todella positiivisia. Silminnähden tyytyväinen mies on mielissään Winguksen toimintakyvystä liikenteessä.

Ensinnäkin tuolin käyttö ja ohjaaminen oli helppo omaksua. Vaikka sähköpyörätuolissa tulee istuttua paljon, on sekin mukavaa, kun valittuna on oikeanlainen istuintyyny alle. Tuolin vakiovarustukseen kuuluvat pehmustettu foam-istuintyyny, selkäosa, turvavyö, jalkatuki ja kaatumisesteet. Lisäksi tuoliin on saatavilla mm. päätuki, tavaralaukku istuimen alle ja ajovalot.

Kokonaisvaltaisesta osallistumisen ja liikkumisen mahdollisuuden näkökulmasta Wingus täyttää ne tarpeet, joita meillä kaikilla on – tarve nähdä ja liikkua. Arjessa Ari tykkää käydä avustajansa kanssa kulttuuririennoissa, esimerkiksi elokuvissa ja teatterissa. Erityisesti Kotka on lähimatkailukohteena mieluisa paikka, jossa hän käy usein. Näillä reissuilla Wingus lähtee taksin kyytiin mukaan.

Ari tuntuukin olevan fiiliksissä liikkumisen vapaudesta ja Winguksen toimivuudesta omassa arjessaan:

– ”Todella hyvä, en tulisi toimeen ilman”, hän kiteyttää tuntemuksiaan.

kuvakollaasi-square-ari-wingus.jpg
 

 

 

Lisää Winguksesta:

Tuote-esittely: Wingus

Video: Wingus

Video: Winguksen säätömahdollisuudet

Video: Wingus autoon