Volyymit alas-koulutuspäivä kokosi turvotuksen hoidon äärelle

17. joulukuu 2024 - admin

Respectassa järjestettiin marraskuun alussa koulutuspäivä turvotuksen hoidon ratkaisuista. Yli 100 sote-ammattilaista kokoontuivat eri puolilla Suomea Volyymit alas-tapahtumiimme kuulemaan puheenvuoroja sekä näkemään ja testaamaan käytännön esimerkkejä ratkaisuista.

Vierailevia puheenvuoroja turvotuksen hoidosta kuultiin dosentti Karoliina Halmesmäeltä verisuonikirurgin näkökulmasta ja Vodder-terapeutti ja kouluttaja Tarja Kokkoselta lymfaturvotuksen hoidosta. Lisäksi Respectalta puheenvuoron pukemisen apuvälineistä piti apuvälinealan asiantuntija, lymfa- ja jalkaterapeutti Tea Kanerva.

Turvotus syntyy kehossa, kun kudosten solujen välitilaan kertyy nestettä. Turvotuksen syynä voi olla esimerkiksi laskimoiden tai lymfanestekierron vajaatoiminta, trauma, leikkaus, ylipaino, sydämen vajaatoiminta, maksan tai munuaisten toimintahäiriö, erysipelas ruusutulehdus tai laskimotukos. Turvotus vaikeuttaa verenkierron ja lymfanestekierron toimintaa sekä heikentää muun muassa kudosten ja haavan paranemista sekä lisää kipua. Kipu ja turvotus vaikeuttavat liikkumista ja arjesta suoriutumista ─ erityisesti pitkittynyt turvotus aiheuttaa ongelmia ja pahentaa oireita. Kompressiohoito vähentää turvotusta ulkoisen paineen ja lämpötilan hallinnan avulla.

Karoliina Halmesmäen puheenvuoro käsitteli turvotuksen hoitoa verisuonikirurgin näkökulmasta. Verisuonikirurgian dosentti ja laskimokirurgian osastonylilääkäri Halmesmäki vastaa HUS:n Vatsakeskuksessa laskimopotilaiden diagnostiikasta ja hoidosta sekä tekee potilastyötä Eiran sairaalassa. Halmesmäki tekee myös aktiivisesti alan tutkimusta ja kehitystyötä. Tällä hetkellä merkittävimmät tutkimusaiheet liittyvät laskimoperäiseen säärihaavaan, sivuhaarojen hoidon tarpeellisuuteen päärunkotoimenpiteiden yhteydessä ja toimenpiteiden laadun vaikuttavuuden seurantaan.

 

Turvotus ei ole diagnoosi, vaan oire häiriöstä

Puheenvuorossa Halmesmäki toi esiin turvotuksen syiden moninaisuuden.

– Turvotuksen syyn löytäminen on toimivan hoidon perusedellytys. Esimerkiksi valtimotautiin voi liittyä turvotusta. Pitkään jatkuneet verenkierron häiriöt ja turvotus voivat lisätä isompien komplikaatioiden riskiä, Halmesmäki kertoo ja jatkaa.

– Potilaan valtimopulsaation puute, lihasten surkastuminen ja niukka liikkuminen vähentävät imujärjestelmän toimintaa, joka aiheuttaa turvotusta. Valtimopotilaille voi kehittyä säärihaavoja ja tällöin keho voi todella huonosti. Näistä tapauksista noin 10% johtaa amputaatioon haavojen tulehtuessa.

Laskimovajaatoiminnassa voi seurauksena olla turvotusta ja kipua, kun laskimoiden läpät, jotka estävät veren virtaamisen taaksepäin, eivät toimi ja paine laskimoissa kasvaa. Turvotusta esiintyy tällöin erityisesti nilkoissa ja pohkeissa. Osalla lymfaturvotuspotilaista on myös laskimovajaatoimintaa. Laskimotaudissa itsehoitoon kuuluvat liikunta, painonpudotus ja useimmiten lääkinnällinen hoitosukka.

Vodder-lymfaterapeutti Tarja Kokkonen nosti esiin puheenvuorossaan imusuoniston ja sen järjestelmän ymmärtämisen tärkeyden. Turvotus itsessään ei ole diagnoosi, vaan oire kehossa olevasta häiriöstä.

– Imusuonistojärjestelmän ymmärtäminen on yhtä tärkeää kuin verisuonijärjestelmän ymmärtäminen. Turvotus aiheuttaa kipua, hidastaa paranemista, altistaa tulehduksille sekä aiheuttaa huolta ja pelkoa, Kokkonen kertoo.

Lymfaturvotuksen tunnistaminen mahdollisimman varhain takaa suuremman onnistumisen mahdollisuuden hoidoissa. Yleisimmin turvotusta esiintyy alaraajoissa, mutta sitä voi esiintyä muuallakin kehossa. Esimerkiksi rintasyöpäpotilailla voi esiintyä turvotuksen rintaleikkauksen jälkeen. Myös säde- tai lääkehoito voi aiheuttaa turvotusta. Hoitamaton rintakehän ja vartalon turvotus voi heikentää myös käden toimintakykyä. Vartalon ja rintakehän turvotuksen hoitoon on olemassa kompressiorintaliivejä, joissa on lääkinnällisesti tehokas, lymfakiertoa tukeva paine. Tuotteiden pintamateriaalilla on myös kevyt, hierova vaikutus sidekudokselle ja pienille imusuonille.

 

Kompressio ja liikunta avainasemassa

Tarja Kokkonen on tehnyt lymfaterapeutin työtä yli 30 vuotta. Kansainvälinen opettajakoulutus Itävallassa Dr. Vodder Akatemiassa ja kokemukset ödeemaklinikalla ovat kasvattaneet Kokkosen tietotaitoa ja kokemuksia kokonaisvaltaisesta hoidosta. Lymfaturvotuksen lääkkeettömänä hoitona tulisi yhdistellä kompressiohoitoa, lihasharjoituksia, ihonhoitoa ja lymfaterapiaa. Usein hoito-ohjelmaan voi liittyä myös painonpudotusta.

Alaraajaturvotusta tulee aina hoitaa ja sen kompressiohoitokeinoista löytyy useita eri materiaaleja ja ominaisuuksia aina lievästä turvotuksesta hyvin voimakkaaseen turvotukseen. Vaihtoehtoja on valmistuotteista yksilöllisiin ratkaisuihin. Molemmat Halmesmäki ja Kokkonen puhuivat turvotuksen hoidon keinoista, joista juuri liikunta ja kompressio ovat keskeiset.

– Kun laskimon vajaatoimintaa hoidetaan, potilaiden lymfaterapian tarve vähenee. Jos potilaalla on syvä laskimovajaatoiminta, niin siinähän se sukan tarve on pysyvä. Liikunnan rooli on ihan valtava, minkä takia kävely on hyvästä, Halmesmäki sanoo.

– Toki liikunnan pitää olla maltillista esimerkiksi operaation jälkeen, mutta painonhallinta on kuitenkin tärkeä asia, Kokkonen toteaa.

Kompressiossa nyrkkisääntönä onkin, että mikä tahansa kompressiomenetelmä oikein toteutettuna on parempi kuin ei kompressiota lainkaan. On kuitenkin huomioitava, että oikean ratkaisun löytyminen ja materiaalin valinta vaatii ammattitaitoa, tietoa ja tuotetuntemusta sekä erityisesti yhteistyötä hoitavan tahon ja palveluntuottajan välillä. Väärin toteutettu kompressiohoito aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Ratkaisujen ymmärtäminen voi olla joskus myös vaativaa.

– Lymfaturvotuksen hoidossa on oltava tuntemusta mm. kudoksesta, sidonnasta ja kompressioratkaisuista. Mittaaminen on myös usein haastavaa, se vaatii kokemusta ja asiantuntemusta. Tämähän on yhteistyötä. Luonnollisesti myös potilaan tarpeita pitää kuunnella, Tarja Kokkonen sanoo.

– Potilaan omahoito ja kompressioon sitoutuminen on ihan hirveän tärkeää hoidon onnistumisen kannalta. Usein yleinen elämäntilanne ja motivaatio vaikuttaa myös paljon hoidon tuloksiin, Halmesmäki toteaa.

Turvotusmuodoista lipedeema on vähemmän tunnettu ja yleinen rasvakudoksen häiriö, jota tulisi myös hoitaa kuten muita turvotusmuotoja, esimerkiksi kompression ja liikunnan yhdistelmällä.

– Suomessa lipedeemaa diagnosoidaan vielä suhteellisen vähän, toisin kuin monissa muissa maissa, Halmesmäki kertoo.

Päivän hands on -osuuksissa tutustuttiin laskimovajaatoiminnan ja lymfaturvotuksen kompressioratkaisuihin. Vaihtoehtoja on olemassa valmistuotteista yksilöllisiin ratkaisuihin ja kompressioluokan määrittää hoitava lääkäri. Pyörökudottua kompressiomateraalia, kuten Juzon Basic ja Soft, käytetään ensisijaisesti lievän ja keskivaikean laskimoperäisen turvotuksen hoitoon (luokat 1-3). Vaikeammassa laskimoperäisessä turvotuksessa ja lymfaturvotuksessa käytetään usein laakakudottua materiaalia, joka on paksumpi ja saatavilla kompressioluokkiin 1-4.

Laakakudotuissa ratkaisuissa esimerkiksi Juzo Expert kattaa nämä kaikki luokat ja se sopii vaikean turvotuksen hoitoon. Expert-mallissa on runsaasti yksilöllisiä tarpeita tukevia mahdollisuuksia, kuten silikonireunat, trikoovuoraukset, vetoketjut ja istuvuutta parantavat muotoilut. Lymedin Compression-kompressiosukat ovat suosittuja haavahoidettavien keskuudessa, sillä ne ovat nopea ja helppo pukea sekä riisua. Vaativassa turvotuksessa Juzo Compression Wrap mahdollistaa käyttäjälle omatoimisen kireyden säätämisen.

 

Pukemisen apuvälineet helpottavat ja mahdollistavat hoidon toteutumisen

Kompressiosukkien ja -hihojen kohdalla usein pukeminen koetaan haastavana, jonka takia tuote saattaa jäädä käyttämättä ja hoito ei toteudu. Jalka- ja lymfaterapeutti Tea Kanerva piti puheenvuoron pukemista helpottavista apuvälineistä ja esitteli tekniikan, jolla hoitosukan voi pukea ilman apuvälineitä. Hoitosukkien pukemiseen on olemassa sukanvetolaitteita metallisena versiona tai liukuvasta purjekankaasta valmistettuna. Myös kitkaa antavista pukemisen käsineistä voi olla iso apu pukemisessa. Kanerva muistutti myös pukemisessa huomioitavista seikoista.

– Polvisukkien pukemisessa täytyy muistaa, ettei niitä saa pukea liian ylös, jotta sukat eivät muodosta liikaa painetta polvitaipeeseen. Muistisääntönä tulisi polvisukissa olla se, että jätetään 1–2 sormen mittaa polvitaipeen alapuolelle.

Metallinen EasyFit-pukemisteline on hyvä apuväline silloin, jos potilaalla on esimerkiksi jäykkä selkä, eikä hän pysty kumartumaan ja ei ylety jalkoihin. Tutuimmat pukemisen apuvälineet ovat purjekankaiset apuvälineet, joista on saatavilla mallit avokärkisen ja umpinaisen sukan pukemiseen sekä riisumiseen: SimSlide, EasySlide ja EasySlide. Kaikki sarjan apuvälineet ovat myös pestäviä.

– Nämä purjekankaiset ovat liukkaita ja tosi kestäviä. Valtaosalla ihmisistä menee yksi apuväline monta vuotta, Kanerva kertoo.

Joskus kompressiotuote voi jäädä käyttämättä huonon istuvuuden vuoksi, jos tuote tai materiaali on väärin valittu. Kompressiosukan kohdalla pukemista voidaan helpottaa esimerkiksi ratkaisulla, jossa sukassa on itsessään vetoketju. Tässäkin on kuitenkin otettava huomioon potilaan iho ja tuntemukset.

– Joskus se vetoketjullinen malli ei sovellu, mikäli potilaan iho on hyvin herkkä ja kivulias. Eli aina pitää punnita edut, haitat ja toiveet. Yleensä emme suosittele vetoketjullista sukkaa ensimmäisenä, vaan mietitään ne muut apuvälineet helpottamaan pukemista ja riisumista.

va-kollaasikuva-kompressio.jpg

Pukemishanskat, pukemisen apuvälineet EasyFit tai purjekankainen EasySlide helpottavat kompressiosukkien pukemista. Kompressiotuotteista on saatavilla useita eri materiaaleja ja värejä. Värin valinta voi olla merkittävä tekijä hoitoon sitoutumisessa.

juzo-compression-wrap.png

 

Wrap-tyyppiset ratkaisut ovat helppoja käyttää, mikäli perinteisen kompressiotuotteen pukeminen on vaikeaa. Se mahdollistaa omatoimisen pukemisen ja kireydensäätelyn, jolloin avuntarve vähenee. Kuvassa Juzo Compression Wrap.

 

amoena-lymfaliivi.jpg

Lymfakompressioliivi tehostaa nestekiertoa lisäämällä tasaisesti painetta etenkin rintakehän ja rinnan alueella ja vähentää siten turvotusta. Lääkinnällisiä Amoena CuraLymph Compression-painehoitotuotteita käytetään, mikäli turvotus on kehittynyt lymfedeemaksi.


Lataa käyttöösi: Icon Respectan kompressio-opas ja -kuvasto (4,2 MB)