Eri jalkinetyyppejä
Käytetyt jalkineet
Huomioi käytettyinä hankittavista jalkineissa, että jalkineet ovat hyväkuntoiset sekä sisältä että päältä. Jalkineen ulkopohjassa ei saa olla toispuoleisia kulumajälkiä esimerkiksi kantapään alueella, eli pohja ei saa olla kulunut vinoon.
Vinoon kuluneet eli toispuoleiset kulumajäljet viittaavat aiemman käyttäjän virheelliseen askellustapaan ja ohjaavat uuden käyttäjän askelta ei-toivotulla tavalla. Jalkineen sisäpohjassa ei saa olla painaumia.
Käytettyyn jalkineeseen kannattaa aina vaihtaa uusi sisäpohjallinen hygieniasyistä. Käytettyjä jalkineita voi desinfioida, esimerkiksi otsonoinnilla. Osan jalkineista voi pestä pesukoneessa. Tarkista hoito-ohjeet, sillä suuri osa jalkineista ei kestä pesua pesukoneessa. Jos aiemmalla käyttäjällä on ollut syyliä tai jalkasientä jalkinetta ei kannata käyttää uudelleen, ellei sitä desinfioi kunnolla ensin tarttumisriskin vuoksi.
Juhlakengät
Jalkineet, joita käytetään vähän ja lyhyitä aikoja kerrallaan voivat olla muodinmukaiset eikä niiden tarvitse täyttää hyvän jalkineen ominaisuuksia. Mitä enemmän hyviä ominaisuuksia juhlakengät täyttävät, sen mukavammat ne ovat käytössä. Käyntivara tulee silti muistaa myös juhlakengissä.
Urheilujalkineet – yleistä suositusta on vaikea antaa
Pienten lasten urheilujalkineiden tulee olla yhtä joustavat kuin heidän omat jalkansa. Urheilujalkinetta valitessa on tiedettävä minkälaisella alustalla ja mihin lajiin jalkinetta käytetään.
Tarvittavan pehmusteen ja iskunvaimennuksen määrä riippuu lajin vaatimuksista, pinnasta jolla liikutaan ja yksilöllisistä mieltymyksistä. Kehon tulee saada ulkoisia ärsykkeitä ja ”iskuja” jotta luut ja lihakset kehittyvät. Liiallinen ulkoinen iskunvaimennus poistaa näitä ärsykkeitä. Pehmeämmillä pinnoilla kuten nurmella tai tartanilla liikuttaessa iskunvaimennusta tarvitaan hyvin vähän tai ei ollenkaan.
Kovilla alustoilla pieni iskunvaimennus on suotavaa, jos lajissa on paljon juoksemista tai hyppyjä. Urheilujalkineet ovat kuitenkin usein pienoismalleja aikuisten urheilujalkineista, näin ollen niiden iskunvaimennus on usein ylimitoitettu. Sisäliikunnassa käytetyimpiä ovat kumipohjaiset jalkineet. Niiden aiheuttama kitka lisää nilkan nyrjähtämisriskiä, mutta nahkapohja on liian liukas. Urheilujalkineet eivät estä urheilu- ja rasitusvammoja. Urheilujalkineita ei tule ostaa arkikäyttöön, varsinkin monissa lenkkareissa on suuri kärkikäynti, joka estää jalkaterän luonnollisia toimintoja.
Paljasjalka-/kevytjalkineet
Kevytjalkineiden tarkoitus on jäljitellä paljasjaloin kävelyä ja sitä kautta mahdollistaa jalkaterän luonnollinen toiminta. Täyttävät hyvän jalkineen ominaisuudet lähes poikkeuksetta ja ne suojaavat jalkoja teräviltä esineiltä. Kevytjalkineita käytettäessä jalkapohjan ihotunto ja nilkan asentotunto aktivoituu, keho aistii jalkaterän ja alaraajojen asentoja paremmin ja liikkuminen
on tasapainoisempaa.
Myös jalkaterän pienten ja säären pitkien lihasten aktiivisuus ja voima lisääntyy. Kevytjalkineissa on kiinnitetty huomiota jalkaterän luonnollisen malliin. Ne ovat kärjestä leveät, joten varpaiden leviäminen kävelyn aikana on mahdollista. Jalkapohja kuormittuu tasaisesti jalkaterän etu- ja takaosan suhteen sillä kevytjalkineissa ei juuri ole korkoa, siten myös lantio ja selkäranka kuormittuvat luonnollisemmin.
Paljasjalkajalkineen käyttöönottoon pitää totutella vähitellen, jotta keho oppii mukautumaan uudenlaiseen kävelytapaan. Lämmöneristävyyttä voi parantaa lämpöeristävillä pohjallisilla.