Jalkineen valinta iän mukaan

0.jalat.jpg

Vauvan ja taaperon jalkineet, leikki-ikäisen, kouluikäisen ja nuoren jalkineet

Valitse jalkine jalkineen hyvien ominaisuuksien mukaan. Huomioi käyttötarkoitus ja vuodenaika. Mikäli jalan toimintaan ja kuormitukseen vaikutetaan ulkopuolisella tuella, kuten kaarituetuilla jalkineilla, vaikutukset voivat olla kasvun ja kehittymisen kannalta negatiivisia.

Jalkineiden tulee sallia jalkaterän liikkuminen kuin siinä ei olisi jalkinetta lainkaan. Tukea jalkineessa ei tarvita, jotta jalan normaalit toiminnot toteutuisivat.

Jotta nilkka kehittyisi normaalisti, se tarvitsee liikuntaa. Korkea ja tukeva varsi rajoittaa nilkan liikettä.

Mittaa lapsen jalka säännöllisesti. Jalkineessa tulee olla tarpeeksi kasvu ja käyntivaraa. Suosi paljasjaloin kulkemista aina kun on se on turvallista tai käytä kevytjalkineita, varsinkin kesäaikaan. Lasten jalkaterien anatomisten epämuodostumien syntyminen alkaa kun vauvoille puetaan jalkineet jalkaan jo 6–7 kuukauden iässä, vauvan pääasiassa ollessa vain makuuasennossa.

 

Vauvan ja taaperon jalkineet

Valitse vauvalle sukat, jotka pitävät jalat lämpiminä. Jalat kehittyvät luonnollisesti kun niitä ei suljeta jalkineen sisään. Sukkien tulee olla sopivan kokoiset, ne eivät saa puristaa jalkaterää tai nilkkaa. Kävelyn opetteleminen paljain jaloin tai mahdollisimman pehmeillä tossuilla, kuten kevytjalkineilla vahvistaa jalkaterän ja nilkan lihaksia ja kehittää asentotuntoa ja tasapainoa.

Ulkojalkineella voi suojata lapsen jalkaa mahdollisia kolhuja ja maassa olevia teräviä kiviä ym. vastaan, mutta sen tulisi sallia tuntemus alustasta. Taaperolle riittää ohutpohjaiset, kevyet sekä joustavat tossumaiset jalkineet kuten kevyt-/paljasjalkajalkineet, mikäli jalkineita käytetään. Talvella täytyy huomioida lämmöneristävyys, jottei jalka palellu.

 

Leikki-ikäisen, kouluikäisen ja nuoren jalkineet

Sisätiloissa jalkineiden käyttö ei ole tarpeellista, mutta jos niitä kuitenkin pitää käyttää esimerkiksi tarhassa tai koulussa, nekin tulee valita jalkineen hyvien ominaisuuksien mukaan. Sisäjalkineita pidetään usein suhteessa enemmän kuin ulkojalkineita, joten niiden sopivuuteen täytyy muistaa kiinnittää huomiota! Sisäjalkineita on hyvä olla muutama pari kuten kevytjalkineet, nahkapohjaiset tossut tai avosandaalit, jotta niitä voi vaihtaa. Jalkineet kestävät hyvänä pidempään kun ne saavat kunnolla kuivua ja palautua muotoonsa käyttökertojen välillä. Jalkineparin kuivuminen saattaa kestää jopa vuorokauden. Varsinkin talvella sisällä tulisi käyttää kevyempiä jalkineita, jos ilman jalkineita ei voi olla.

Sisäjalkineita on hyvä olla muutama pari, jotta niitä voi vaihtaa. Jos ei ole pakko pitää sisäjalkineita, voi käyttää esimerkiksi jarrusukkia. Huomioi sukissa oikea koko ja vaihda niitä säännöllisin väliajoin isompiin, kun ne jäävät pieniksi. Liian pienien sukkien käyttö altistaa virheasentojen synnylle (vasaravarpaat) ja mahdollisille kynsimuutoksille kuten kynnen paksuuntumiselle, kupertumiselle ja sisäänkasvulle.

Jos käytetään koko päivä samoja jalkineita, jalat joutuvat olemaan pitkän aikaa kosteina. Varsinkin poikien jalat hikoilevat runsaasti murrosiässä. Voimakas hikoilu aiheuttaa helposti varvasvälien ihon rikkoutumisen ja edesauttaa jalkainfektion eli jalkasilsan kehittymistä. Kosteissa jaloissa myös kynsipatjat rikkoutuvat helposti jos kynnet on leikattu huonosti tai jos kynsi painaa kynsipatjaan ja ne voivat siten tulehtua. Jalkineparin kuivuminen saattaa kestää jopa vuorokauden. Toimiva keino kosteiden jalkineiden välttämiseksi on pitää käytössä kolmea jalkineparia: yhdet päiväkäyttöön, toiset iltamenoja varten sekä kolmannet seuraavana aamuna päiväkäyttöön. Jos jalkineessa on irrotettava sisäpohjallinen, se kannattaa nostaa jalkineesta aina käytön jälkeen ulos, jotta se kuivuu helpommin.