Kotihoito ja ergonomia


Kotihoitoon tarkoitetut huonekalut ja tarvikkeet ovat suunniteltu ergonomisesti ja niiden tavoitteena on turvallisuus, terveys ja hyvinvointi sekä toiminnan tehokkuus ja sujuvuus. Lisäksi valikoimaamme kuuluu istumisen ergonomiaa ja mukavuutta parantavia tuotteita. Tuotteita löydät kuvastostamme. Meiltä saat myös vuokrattua kotihoitosängyn ja patjan.

Kaipaatko ratkaisuja hoivatyössä siirtämisen ja liikkumisen tukemiseen? Verkko-osiostamme Ergonomiaratkaisut hoitotyössä löydät ergonomiset ratkaisut makuuasennossa siirtämiseen, vuoteessa siirtymiseen, makuulta istumaan nousemiseen, asennon kohentamiseen, istuma-asennossa siirtymiseen, seisomaan nousemiseen, kävelyn tukemiseen ja lattialta ylös avustamiseen.

Verkkokuvastomme tuotesivuilta löydät lisätietoja ja hintoja tuotteista. Kysy lisää tuotteista myös verkkosivujemme chatissa!


Tuolit

Työtuolit sopivat työskentelyyn kotona, toimistoissa ja koulussa, kun tarvitaan tuolia tukemaan omatoimisuutta ja osallisuutta arjessa. VELA-työtuolit tunnetaan laadusta, ergonomisesta ja kauniista muotoilusta, säätömahdollisuuksista sekä runsaista lisävarustevaihtoehdoista. Lasten VELA-tuoli tukee erityistarpeita ja antaa optimaaliset olosuhteet keskittymiselle. Kelattavassa ja toiminnallisessa Le Triple Wheels -työtuolissa yhdistyvät työtuolin, pyörätuolin ja sähköisen hissin ominaisuudet, etenkin kun alaraajojen voimat eivät yksin riitä liikkumiseen ja seisomiseen. Satulatuolit mahdollistavat ryhdikkään ja kuormitusta tasaavan istuma-asennon.

Tutustu kokemuksiin:
Reumaa sairastava Päivi ja VELA-työtuoli 
Toiminnallinen työtuoli auttaa Reinoa pärjäämään kotona

Hoiva- ja monitoimituolit soveltuvat paljon istuville henkilöille, kuten geriatrisille potilaille, jotka tarvitsevat avustajaa. Hoitotuolit Arne ja Bruno antavat monipuolisesti säädettävän istuma-asennon ja helpottaa hoitohenkilöstön työskentelyä. Monituolituoli Ottfried mahdollistaa potilaan varhaisen kuntoutuksen tehohoidossa tai vaativan kuntoutuksen yksikössä. Ottfried mahdollistaa asennon vaihtamisen makuuasennosta istuma-asentoon, sekä potilaan avustamisen seisomaan nousun harjoittelussa. Tuolien säädöt tapahtuvat sähkötoimisesti, helpottaen juuri oikean asennon löytymistä. Tuolien korkeussäädöt mahdollistavat ergonomian ja kontaktin potilaan kanssa. Näissä hoitotuoleissa maksimikuormitus on jopa 250 kg, mikä on huomattavasti enemmän kuin tyypillisissä g-tuoleissa, ottaen huomioon monenkokoiset ja -painoiset käyttäjät.

Valikoimamme potilastuolit ovat poliklinikoiden, tutkimus- ja kuntoutusyksiköiden käyttöön. Pyörälliset, helposti liikuteltavat potilastuolit nopeuttavat potilaan siirtämistä poliklinikoilla ja tutkimusyksiköissä tilasta toiseen, sekä mahdollistavat säädöillään sopivan istuma-asennon erilaisten tutkimuslaitteiden äärellä ja erilaisissa hoitotilanteissa. Tuolien sähköinen korkeussäätö lisää hoitajan työergonomiaa sekä tukee potilasta jalkeille nousussa.

Tutustu kuvastoon Icon Ratkaisut terveydenhuoltoon - potilastuolit, hoitotuolit ja työtuolit (5,3 MB)

Tukevalta ja korkealta nojatuolilta on helppo nousta sen suoran istuinosan ansiosta.


Kotihoitosängyt

Valikoimastamme löydät korkealaatuiset, sähkötoimiset hoitosängyt. Käyttöominaisuuksiltaan monipuoliset sängyt sopivat vakautensa ansiosta hyvin niin koti- kuin laitoskäyttöön. Sähkötoimisten sänkyjen laaja hoitotason säätö takaa optimaalisen korkeuden siirtymis- ja siirtotilanteissa sekä hoitotyössä. Sängyt ovat koottavissa pääasiallisesti ilman työkaluja ja ne voidaan säilyttää kasattuna pienessä tilassa. Sängyt täyttävät EU-standardien mukaiset vaatimukset ja ovat käyttö- ja turvallisuustestin hyväksymiä. Sänkyjen lisävarusteisiin kuuluvat mm. nousutuet, kohottautumistelineet, pöytätasot, sivulaitojen korottajat ja pehmusteet, sekä erilaiset yleispidikkeet. Respectalta löydät myös kaikkiin sänkyihin soveltuvat sängynjalan korottajat sekä nousutuet ja muut lisävarusteet, kuten vuoteenpäädyn kohottajat.

Hoitosänkypaketit: osta tai vuokraa / Hoitosänkypaketit verkkokaupassammeHoitosänkyjen yhteydenottopyyntö


Luku- ja vuodepöydät

Luku- ja vuodepöytä on kätevä apu, kun normaalin pöydän ääreen on vaikeaa tai mahdotonta siirtyä. Vuodepöytää voi helposti siirtää pyörien ansiosta esimerkiksi sängyn, sohvan tai tuolin ääreen. Pöydän korkeuden voi säätää istujalle sopivaksi eri askareita varten. Pöytälevyn kulmasäätö on välttämätön vuoteessa luettaessa, ja sivutasolle voi asettaa vaikkapa hoitotarvikkeita, ruokaa ja juomaa. Lisäksi kirjatuki ja vuodetarjotin ovat hyödyllisiä välineitä, kun aikaa vietetään vuodelevossa pidemmän aikaa


Patjat ja patjanpäälliset

Hygieniapatjoissa on nesteitä läpäisemättömät ja joustavat hygieniapäälliset, joita on helppo käsitellä ja vaihtaa. Mallistosta löytyy myös useita erityyppisiä painehaavapatjoja, jotka estävät ja hoitavat painehaavoja. Patjat on tarkoitettu sellaisten henkilöiden käyttöön, joiden toimintakyky on heikentynyt ja jotka viettävät lepoasennossa suurimman osan päivästä, tai jotka ovat erittäin kipuherkkiä. Saatavana on myös evakuointipatjan päällinen kahvoin ja turvavöin pelastustilanteita varten. Muotoilun ansiosta patjat mukautuvat kehon muotoihin ja antava paremman tuen keholle kuin perusvaahtomuovipatjat.
Pohditko, millainen hoitopatja olisi tarpeeseen soveltuvin? Tutustu painehaavariskin arviointiin ja patjan valintaan.

Tutustu kokemuksiin: Ville - Painehaavapainajaisesta paremmille unille


Asentohoito

Asentohoitotuotteiden avulla on mahdollista ylläpitää miellyttävä asento niin vuoteessa kuin tuolissakin sekä ennaltaehkäistä painehaavoja. Respectan asentohoitotuotteet täyttävät terveydenhuollon korkeat hygieniavaatimukset ja soveltuvat käyttöön sairaala- ja hoivaympäristöissä sekä kotihoidossa. Asentohoitotyynyjä on eri mallisia: kaarevia tukityynyjä ja hevosenkenkätyynyjä, kiila- ja kolmiotyynyjä. Asentohoitosaapas on tarkoitettu tukemaan nilkkaa ja jalkaterää neutraaliin asentoon. Lonkan abduktiotyynyä käytetään estäessä reisiluun sijoiltaanmenoa tai kiertymistä sisäkiertoon sekä selinmakuulla, kun halutaan ehkäistä reisien puristumista yhteen. Merihevostyynyllä voidaan tukea potilas helposti 30 asteen kylkimakuuasentoon, rullatyyny tukee selinmakuulla polvikoukkuasentoa. Psoas-asentohoitotyyny tukee selän lepoasentoa, jolloin jalat kohotetaan kuution muotoisen tyynyn päälle. Psoas-tyynyä voidaan käyttää myös kuntoutusharjoituksiin. Asentohoitotuotteisiimme kuuluvat myös kämmensuojat ja ilmalastat.


Istuintyynyt ja selkäosat sekä koroketyynyt

Istuintyynyt ja selkäosat lisäävät mukavuutta sekä korjaavat ja tukevan asentoa jakaen painetta tasaisesti. Tyynyn materiaali on tyypillisesti vaahtomuovia tai lämpömuotoutuvaa vaahtomuovia (viskoelastinen materiaali) tai niiden kerroksittainen yhdistelmä. Tyyny voi olla pintamuodoltaan suora tai muotoiltu. Asentoa korjaavan rakenne on tukeva, ja reilu pintamuotoilu tukee sekä reisiä että takamusta oikeaan asentoon. 

Paras tapa ennaltaehkäistä painehaavaumien syntyä on jakaa kehon paine istuintyynyn avulla mahdollisimman laajalle alueelle ja huolehtia hyvästä ilmankierrosta ja ihon viilentämisestä. Korkean ja erittäin korkean painehaavaumariskin potilaiden tyyny on tyypillisesti rakenteellisesti joko ilmakennomainen, geelipatjalla varustettu tai monirakenteinen. Oikeanlaisen tyynyn valinta on erittäin tärkeää, koska jo syntynyt painehaavauma vaatii sairaalahoitoa.

Koroketyynyt nostavat istuintason korkeutta ja siten helpottavat istuutumista ja seisomaannousua. Katso istuintyynyt verkkokaupassamme.


Turva- ja erikoisvyöt

Ylävartalon ja lantion hallinta voi olla heikentynyt monesta eri syystä, eikä istuvassa asennossa pysyminen ole itsestäänselvyys. Istuma-asentoa voidaan tukea erilaisten vöiden, liivien tai kiinnitysremmien avulla. Vöiden, liivien ja kiinnitysremmien tarkoitus ei ole kahlita tai ahdistaa käyttäjäänsä, vaan niillä pyritään aikaansaamaan istuma-asento, jossa on mukava olla ja jossa pystyy istumaan ilman kipua tai pelkoa. Lisätukia käytetään yleisesti pyörätuoleissa ja rattaissa.

Turvavyön tarkoitus on estää tuolista tippuminen, kaatuminen tai istuma-asennon liukuminen alas. Turvavyö voi olla useammasta pisteestä kiinnitettävä (2-, 4-, 5-pistevyö) riippuen tuennan tarpeesta. Vyö kiinnitetään joko muovisoljella, metallilukolla, autolukolla tai numeroyhdistelmällä, jos halutaan estää käyttäjän omatoiminen avaaminen. Vyön päät kiinnitetään yleensä pyörätuolin runkoon. Vyö voi olla myös pehmustettu, mikäli se painaa tai aiheuttaa kipua.

Kun pyörätuolin käyttäjän ylävartalon hallinta on huomattavasti alentunut, mukavan ja turvallisen asennon tukeen voidaan käyttää liiviä. Liivi on aina useammasta pisteestä kiinnitettävä ja se kiinnitetään ja avataan joko soljella tai vetoketjulla. Liivin remmit kiinnitetään yleensä pyörätuolin runkoon. Liivi on vyötä paremmin pehmustettu, ja materiaali voi olla joko liikettä joustavaa tai napakasti asentoa ylläpitävä.

Mikäli istuma-asennon ylläpitäminen vaatii lisää tuentaa, sekä vartaloa että raajoja voidaan tukea erikseen kiinnitysremmeillä. Lantion paikallaan pysymistä voidaan parantaa nivusvöillä ja housuliivillä, joka voi toimia myös haarakiilan vaihtoehtona. Jalat voidaan tukea astinlevylle pehmeällä nilkkamansetilla, joka pitää jalat oikeassa asennossa. 

Oikean lisätuen valinta vaatii aina ammattilaisen apua. Istuma-asentoa parantavia välineitä voi aina hankkia pyörätuoliinsa omatoimisesti, mutta yksilöllisten apuvälineiden hankintaan liittyy useimmiten maksusitoumuskäytäntö, jossa apuvälinevastuulain mukainen taho osallistuu valintatilanteeseen ja laatii hankinnasta maksusitoumuksen. Kannattaa aina selvittää apuvälinetarve ensin oman lääkärin kanssa. 


Tutustu lisää: