Pyörätuolimallin valinta


Oikein valittu pyörätuoli tukee optimaaliseen istuma-asentoon, ottaen huomioon käyttäjän toimintakyvyn ja elämäntilanteen. Käyttäjällä voi olla haasteita tasapainossa, koordinaatiossa tai näkö- ja kuuloaisteissa. Pyörätuolin käyttötarve voi vaihdella henkilöittäin hetkellisestä siirtotarpeesta koko päivän mittaiseen istumiseen ja liikkumiseen kodin työpaikan ja harrastusten välillä. 

Pyörätuolin voi aina hankkia omatoimisesti, mutta yksilöllisten apuvälineiden hankintaan liittyy useimmiten maksusitoumuskäytäntö, jossa apuvälinevastuulain mukainen taho osallistuu valintatilanteeseen ja laatii hankinnasta maksusitoumuksen. Kannattaa aina selvittää apuvälinetarve ensin oman lääkärin kanssa, jossa edellä mainitut asiat nousevat esiin. 

Parhaan ratkaisun saavuttamiseksi oikeanlainen istuin- ja asentojärjestelmä valitaan yhdessä terveydenhuollon asiantuntijan kanssa. Arvio sopivasta ratkaisusta tehdään sovitustilanteessa, haastatellen ja kuunnellen käyttäjää ja fysioterapeuttia.

Manuaalipyörätuolien jaottelu

  • Peruspyörätuoli/kuljetuspyörätuoli: sopii lyhytaikaiseen käyttöön ja avustettuun käyttöön, vähäiset säätömahdollisuudet, ei juurikaan säätömahdollisuuksia

  • Puoliaktiivipyörätuoli: sopii lyhytaikaiseen tai päivittäiseen käyttöön, avustettuun tai itsenäiseen käyttöön. Säätömahdollisuuksia istuinkorkeudessa, selkäosan korkeudessa, kelausherkkyydessä jne.

  • Kiinteärunkoinen ja taittuvarunkoinen aktiivipyörätuoli: tuoli mitoitetaan asiakkaan mittojen mukaan. Kevyesti kelattava tuoli sopii itsenäiseen aktiiviseen päivittäiseen käyttöön.

  • Comfort-pyörätuoli: sopii pitkäaikaiseen, avustettuun käyttöön. Sisältää paljon säätömahdollisuuksia, kuten istuin- ja selkäosan kulmasäätömahdollisuudet. Monipuolinen ja tuettu istuma-asento sekä paljon lisävarusteita.

 

Pyörätuolin valinnassa huomioitavaa

  • Käyttäjän voimat ja tottumukset sekä kelattavuus: pyörätuolin paino, tasapainotus, runko, kelausvanteet, renkaat, Camber-kulma

  • Käyttäjän asennonhallinta sekä istuma-asento: pyörätuolin mitoitus, istuintyyny, vartalo- ja päätuet, muut lisävarusteet

  • Käyttöympäristöt, siirtymiset ja kuljetettavuus: pyörätuolin korkeus, runko, sivutuet, jalkalaudat, jarrut, istuintyyny

  • Avustajan tarpeet, avustaja ja turvallisuus: työntökahvat, jarrut, avustajan ergonomia, kaatumaesteet, tasapainotus

  • Mukautuuko ratkaisu vaihtuviin tarpeisiin, mitä voit ennakoida tulevaisuuden suhteen?

  • Onko käyttäjällä auto käytössään, jolloin tuolia saatetaan nostaa ja laskea autosta useita kertoja päivässä?

  • Pyörätuoliratkaisun koekäyttö ennen valintaa ja käytön opastus

 

Pyörätuoleihin on saatavilla myös lisävoimalaitteita kuten kelauksenkevennin tai työntöapu. Tutustu pyörätuolimalleihimme sekä lisävoimalaitteisiin tuotekuvastossamme.

 

Katso lisää: