Ruoka-ainesten pilkkominen ja keittäminen


Ruuanlaittoon liittyy tärkeänä osana ruoka-ainesten pilkkominen. Mikäli käsivoimat ovat heikot tai sormien nivelet ovat jäykät ja kivuliaat, on leikkuuveitsien, kuorimien ja juustohöylien käyttäminen hankalaa.  Ruoka-ainesten paikallaan pitäminen voi olla vaikeaa, jos on käytössä vain yksi käsi tai puristusvoima on heikko.

Keittämisen suurin haaste on kuuman keitinveden kaataminen pois kattilasta, varsinkin jos sen pitäisi tapahtua yksikätisesti tai yläraajojen voimat ja liikelaajuudet ovat heikentyneet. Puurojen ja kastikkeiden sekoittaminen kuumassa kattilassa rasittaa varsinkin kivuliaista rannevammoista ja lihasheikkoudesta kärsiviä kokkaajia.

 

Vinkkejä ruoanlaittoon:

  • Pyri hankkimaan kaupasta mahdollisimman paljon valmiiksi pestyjä, pilkottuja ja siivutettuja ruoka-aineita.

  • Valitse leikkuuveitset, juustohöylät ja kuorimet siten, että niiden otepinnat ovat riittävän paksut ja nihkeäpintaiset.

  • Liukuestealuset helpottavat astioiden ja ruoka-aineksien paikallaan pysymistä esimerkiksi pilkkomisen tai sekoittamisen aikana

  • Huolehdi, että lieden vieressä on riittävästi laskutilaa, johon saat turvallisesti siirrettyä kattilat liedeltä.

  • Pilkkomisen ja keittämisen helpottamiseksi on olemassa erilaisia apuvälineitä  - valitse käyttöösi välineet, jotka keventävät juuri sinun työskentelyäsi.

132500.jpg

Valitse pilkkomiseen
pystykahvaiset leikkuuveitset,
juustohöylät tai kuorimet
.
 

S35BM.jpg

Koko kämmenellä käytettävät joustosankaiset sakset
helpottavat leikkaamista ja ne sopivat sekä
oikea- että vasenkätiseen työskentelyyn.

NS02MDB.jpg

Dycem-liukuestealuset helpottavat
astioiden paikallaan pysymistä.
 

AA5276.jpg

Yleispidin ja leikkuulauta FIX pitää paikoillaan
pilkottavat ruoka-ainekset ja siihen voi kiinnittää
tarvittaessa myös vispauskulhon.

AA5351W.jpg

Kiehuvan keitinveden kaatamisen sijasta käytä
keittolävikköä, jolla kypsyneet keitokset voi
nostaa turvallisesti pois kattilasta.

stirr-ruoan-sekoittaja.jpg

Sähkötoiminen sekoittaja Stirr vapauttaa kuumien
puurojen ja kastikkeiden sekoittamiselta,
eikä ruoka pala pohjaan.