Työskentelyasento
Keittiöt ovat perinteisesti suunniteltu siten, että ruoanlaittajan oletetaan toimivan seisoma-asennossa. Kuitenkin erilaiset vaivat, kuten tasapaino-ongelmat, polvi- tai lonkkakipu, huimaus ja lihasheikkoudet saattavat hankaloittaa seisoma-asennossa toimimista. Molemmin käsin toimiminen on mahdotonta, jos pystyasentoa on hankala ylläpitää ilman työtasosta kiinni pitämistä. Näissä tilanteissa onkin hyvä toimia istuma-asennosta käsin.
Istuma-asennossa työskennellessä keittiön työtasot jäävät usein liian korkealle. Keittiötasot asennetaan yleensä noin 85-90 cm korkeudelle. Tuolin korkeudesta riippuen tason korkeuden tulisi kuitenkin olla reilusti matalampi.
Korkeussäädettävä tuoli on keittiön muutostöitä helpompi ja edullisempi ratkaisu sopivan asennon löytämiseen. Kun tuolin korkeutta voidaan säätää, löytyy usein myös toiminnan kannalta sopiva työskentelyasento.
Vinkkejä sopivan työskentelykorkeuden valintaan:
|
Video: kuinka toimia istuma-asennossa keittiössä
Kurottaminen ja kumartuminen
Ruoanlaiton aikana astioita ja aineksia otetaan esille ylä- ja alakaapeista, laatikoista ja jääkaapista. Heikentyneet tasapaino ja lihasvoimat sekä huimaus lisäävät kaatumisriskiä korkealle kurottaessa ja alhaalle kyykistyessä tai kumartuessa. Myös nivelkivut ja liikerajoitukset hankaloittavat esimerkiksi käsien toimintaa hartialinjan yläpuolella.
Vinkkejä kumartelun ja kurottamisen välttämiseen:
|
Katso kuinka tuolin korkeussäätö helpottaa keittiössä toimimista:
Tutustu keittiöaskareisiin sopiviin |
Blogi: Päivin uusi arki toiminnallisen |
|
|