Jalkaterän asentovirheet ja kiputilat
Jalkaterän kivut tuntuvat kävellessä ja juostessa. Ongelmien syynä voi olla jalkaterän virheellinen asento tai jalkaterän toiminta. Virheellinen kävely- tai juoksutapa kuormittaa jalkaa ja johtaa lopulta virheasentoon.
Virheellisistä toimintamalleista esimerkiksi pronaatiohäiriöt voivat aiheuttaa vaivaisenluun syntymisen, kun ponnistavan jalan jalkaholvi joustaa liikaa, jalka löystyy ja mukautuu alustaa vasten.
Supinaatiohäiriössa vartalon paino kulkee jalkaterän ulkosyrjää pitkin. Jalkaterän sisäsyrjän kontakti alustaan vähenee, ja isovarpaan jännitys aiheuttaa isovarpaan tyvinivelen jäykkyyttä.
Näin jalkaterä toimii
Terve jalkaterä on tärkeä osa ihmisen fyysistä hyvinvointia. Nilkkanivelen toiminta heijastuu koko kehon liikeketjuun ja vaikuttaa sääreen, polveen, lonkkaan, lantioon ja selkärankaan asti. Kun jalkaa oppii hallitsemaan, voi välttää kipuja ja jalkavaivoja.
Jalkaterässä on 26 luuta, 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta. Terveessä jalkaterässä on kapea kantaosa ja leveä varvasosa, jotka liikkuvat eri aikaan. Esimerkiksi juostessa juuri tämä etu- ja takaosan erillinen kiertymisliike (pronaatio-supinaatio) mahdollistaa kontaktin maahan.
Varpaiden rakenne on isovarvasta lukuun ottamatta samanlainen. Isovarpaassa on kaksi luuta, jotka niveltyvät toisiinsa ja mahdollistavat ojennus- ja koukistusliikkeet.
Muissa varpaissa on kolme luuta ja kaksi varvasniveltä, joiden avulla ne koukistuvat ja ojentuvat. Pikkuvarpaassa tapahtuu lisäksi loitonnus ja lähennys. Kaikkien varpaiden tyvinivelet niveltyvät jalkapöytäluihin muodostaen päkiänivelet.
Jalkaterän tukipisteet sijaitsevat isovarpaan tyvessä ja nelos- ja vitosvarpaiden kohdalla. Nelos-vitosvarpaat ovat iskunvaimennuksen joustava osa ja kakkos-kolmosvarpaat jäykempi rakenne. Ukkovarpaan kohdalla rakenne mahdollistaa myös liukuvamman liikkeen, joka on tärkeä ponnistettaessa ja joustettaessa.
Jalkapöydän keskikohdan luut avautuvat jalkaterän joustaessa, mutta jos avautuminen pitkittyy, jalkaterä pysyy epävakaana (löysä jalka).
Lihas liikuttaa luuta
Alaraajan niveliä tarvitaan kantamaan koko kehon kuormitusta. Vahvan ja terveen jalkaterän nivelet liikkuvat ja joustavat, mikä mahdollistaa iskunvaimennuksen erilaisiin alustoihin kävelyssä, juoksussa ja hypyissä. Lihakset tukevat ja liikuttavat niveliä.
Jalkaterän alueen yli 30 lihasta ovat monessa eri kerroksessa. Pitkien lihasten tehtävänä on liikuttaa nilkan ja varpaiden niveliä. Lyhyissä lihaksissa lähtö- ja kiinnityskohta on jalkaterän alueella. Ne liikuttavat varpaita, tukevat kaarirakenteita ja mukauttavat jalkaterän alustaan.
Jalan etuosan tärkein tukilihas on pitkä pohjeluulihas, peroneus longus. Se kasaa jalan etuosan ja painaa sisäosaa alustaa vasten ponnistuksessa. Jalan takaosaa hallitsee tibialis posterior -lihas, joka vaikuttaa jalkaterän sisällä kaaren takaosiin ja tukee myös kantaluuta.
Nilkan sisäänkiertäjälihaksiin kuuluvat varpaiden ja isovarpaan pitkät koukistajat, takimmainen säärilihas ja kolmipäinen pohjelihas. Lihasten aktivoituessa sisäkaari kohoaa ja jalkapohja kääntyy sisäänpäin (inversio).
Nilkan uloskiertäjälihakset ovat pitkä ja lyhyt pohjeluulihas, varpaiden ja isovarpaan pitkät ojentajat. Lihasten aktivoituessa jalkapohja kääntyy ulospäin (eversio) ja jalan ulkoreuna kohoaa.
Lihasten liikkuvuutta tarvitaan yhtä lailla kuin lihasvoimaa. Jalkaterän hallinta auttaa myös painopisteen löytämisessä esimerkiksi juostessa.
Jalkakipuun voi olla erilaisia syitä
Säären alueen kiputilat
Säären alueen kiputilat ovat yleisiä, erityisesti aktiivisesti liikkuvilla henkilöillä. Lepo, vahvistavat harjoitteet, juoksutekniikan korjaaminen ja tukipohjallinen voivat auttaa, jos jalassa on toimintavirhettä. Säären alueen kipujen tarkka diagnosointi on tärkeää oikean hoidon valitsemiseksi. Joskus syynä voi olla heikentyneen verenkierron ja diabeteksen altistama tulehdus, laskimoiden vajaatoiminta tai rasitusmurtuma. Jos säären kipu estää painon varaamisen vammautuneelle raajalle, siihen liittyy kuumotusta, turvotusta, ihon värin muutoksia tai muita huolestuttavia oireita, on syytä hakeutua hoitoon välittömästi. Myös säärikipujen pitkittyessä on suositeltavaa hakeutua lääkärin tai ammattilaisen arvioon. Säären alueen veren- ja nestekiertoa voidaan kohentaa kompressiotuotteilla.
Hermopinne pohkeessa
Hermopinne pohjehermossa tuntuu kipuna, puutumisena ja tuntohäiriöinä sekä jalkaterän hallinnan pettämisestä aiheutuvana jalkojen läpsymisenä käveltäessä. Pinne voi syntyä pitkittyneessä kyykyssä, esimerkiksi pitkään marjoja poimittaessa. Vaiva helpottaa kun pinne saadaan hoidettua. Peroneustuella voidaan auttaa tukemaan pinteen kuntoutumisessa. Respectan klinikan asiantuntijat palvelevat vastaanotoilla tuentaan liittyvissä asioissa yksilöllisesti.
Tarsaalitunnelioireyhtymä sääressä
Tarsaalitunnelioireyhtymä on takimmaisen säärihermon puristustila, joka voi aiheutua esimerkiksi vammasta, kuten nilkan nyrjähdyksestä, nilkkamurtumasta tai nivelsidevammasta, kihdistä tai nivelreumasta. Oireyhtymän ensioire on äkillinen kipu, joka voi säteillä varpaisiin tai sääreen. Myös jalkapohjassa voi olla tuntohäiriöitä, nilkan sisäsyrjällä turvotusta ja jalkaterän lihasten heikkoutta. Oireyhtymän hoitona oireita aiheuttavaa rasitusta tulee vähentää. Syyn selvittämiseksi tulisi tutkia alaraajojen rakenteet ja toiminnot. Tukipohjallisilla voidaan vähentää kudokseen kohdistuvaa venytystä ja mahdollistetaan että nilkka pysyy suorassa asennossa. Respectan klinikalla voidaan tehdä tukipohjallisarvio ja valmistaa yksilölliset tukipohjalliset.
Alaraajojen verenkiertohäiriöt ja katkokävely
Kipu jaloissa voi johtua alaraajojen verenkiertohäiriöstä, jossa oireena on voimakasta kipua ja katkokävelyä. Tällöin yleensä pohkeen kipu, voimattomuus ja puutuminen pysäyttävät kesken kävelyn. Se on syy hakeutua lääkäriin, sillä pahimmillaan alaraajojen verenkiertohäiriö voi johtaa varpaiden ja jalkaterän kuolioon.
Neuropaattinen kipu jaloissa
Neuropaattinen kipu on yleinen diabeteksen komplikaatio, jota esiintyy jaloissa. Jaloissa voi tuntua lisäksi pistelyä, puutumista, lihasheikkoutta ja tasapainohäiriöitä. Tärkeintä on sokeritasapainon ja valtimotaudin riskitekijöiden hallinta, ja hoidossa ensisijaista ovat lääkkeet. Neuropatian jalkaoireissa jalan normaali toimintakyvyn tarkastus on aiheellinen. Tutkimuksessa voidaan poissulkea myös mahdollinen virheellinen jalan toiminta, joka saattaisi lisätä oireilua. Jalkojen terveyttä vahvistetaan liikuntaharjoitteilla ja kiinnitetään huomiota hyviin kenkiin. Jos jalassa on virhetoimintaa, voidaan tueksi ottaa tukipohjallinen.
Selkäperäinen jalkakipu
Selkäperäinen alaraajakipu voi johtua hermopinteestä selän alueella. Vaikeimmillaan hermopuristukseen liittyy lihasvoiman heikkenemistä ja tunto-oireita. Lievänä pinne voi rauhoittua itsestään ja tulehduskipulääkkeiden avulla.
Nivelrikko alaraajassa
Nivelrikko on yleisin alaraajakipujen aiheuttaja, ja se sijaitsee yleensä polvessa. Aluksi kipu tuntuu kuormituksessa ja liikkeelle lähtiessä. Polvi myös turpoaa herkästi, on kipeä ja jäykkä. Nivelrikossa itsehoito on keskeistä: painonhallinta, jalkojen lihasvoiman kehittäminen ja liikkuminen. Jos kipu haittaa liikkumista ja arkea, on syytä mennä tutkimuksiin. Erityisillä polven nivelrikkotuilla voidaan mahdollistaa kivuton liikkuminen. Respectan klinikalla arvioidaan sopivin tukiratkaisu yksilöllisesti asiantuntijan vastaanotolla. Lue lisää polven nivelrikosta
Joskus nivelrikko voi vaivata isovarpaan tyvinivelessä. Se liittyy usein ikääntymiseen. Tärkein hoito tässä on oikeanlaiset kengät: tarpeeksi matalat ja leveät sekä pohjan tulee olla hyvin rullaavat. Hiilikuiturakenteella varustettu jäykistepohjallinen auttaa vähentämään kävellessä isovarpaan kivuliasta liikettä.
Reuma voi oireilla yleensä päkiänivelissä, ja siihen liittyy kivun lisäksi nivelten turpoamista, arkuutta ja jäykkyyttä aamuisin. Tällöin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Rasitusmurtuma
Alaraajojen rasitusmurtumia syntyy poikkeavan liikuntarasituksen aikana tai liikunnan määrän tai intensiteetin lisäämisen seurauksena. Riskiryhmiä ovat varusmiehet sekä äskettäin voimaperäisen liikunnan aloittaneet. Rasitusmurtuma voi syntyä alaraajan lisäksi lantioon, reisiluuhun ja kantaluuhun. Heikko lihaskunto altistaa murtumille.
Kipu tuntuu aluksi rasituksessa, myöhemmin levossakin. Erityisesti jalan ja jalkapöydän luissa todetaan joskus myös aristava kyhmy.
Hoitoon on syytä hakeutua muutaman päivän sisällä, jos kipu ei hellitä levossa poikkeuksellisen rasituksen jälkeen.
Jalan etuosan metatarsalgia
Jalan etuosan metatarsalgia on yleinen vaiva, jossa päkiän alue kipeytyy tai aristaa. Kipu voi säteillä myös ylemmäs alaraajaan. Tämä voi aiheutua liiallisesta kuormituksesta, jolloin jalan kudoksen suorituskyky ylittyy. Jalkaterän rakenteelliset muutokset, kuten lättäjalka, vaivaisenluu tai vasaravarpaat voivat muuttaa kuormitusta ja aiheuttaa siksi kipua päkiässä. Myös ikääntyessä jalkaterän rasvapatja ohenee, myös ylipaino voi lisätä kuormitusta ja altistaa kivulle.
Päkiäkivun hoito riippuu sen aiheuttajasta, mutta sopivat, tarpeeksi leveät ja hyvin rullaavat jalkineet, painetta jakavat tukipohjalliset, lihasharjoitteet ja lepo voivat auttaa. Jos omahoito ei tuo helpotusta muutamassa viikossa, on suositeltava hakeutua ammattilaisen vastaanotolle, kuten Respectan alaaraaja-analyysiin, jossa arvioidaan syytä tilanteelle ja suunnitellaan harjoitteet sekä tarvittaessa valmistetaan tukipohjalliset.
Respectan Relief-pohjallinen soveltuu osaksi jalan etuosan ongelmien hoitoa.
Vasaravarpaat
Vasaravarvas on tila, jossa varvas muodostaa koukkumaisen asennon ja kireä ojentajajänne vetää varvasta ylös. Se voi aiheuttaa kipua ja vaikeuttaa kävelyä. Vasaravarpaat voivat johtua jalkaterän lihasten epätasapainosta, epäsopivista jalkineista, jalan rakenteellisista ongelmista tai sairauksista, kuten nivelreuma, diabetes tai muu neurologinen sairaus. Kireiden varpaiden ojentajajänteiden venyttämien parantaa liikkuvuutta ja vähentää virheasentoa. Päkiän taakse tulevalla tuella voidaan nostaa jalkapöydän luita, joka vähentää vasara-asentoa. Poikittaiskaaren tuenta voidaan valmistaa myös tukipohjalliseen. Silikoniset varpaanoikaisijat tai pehmusteet voivat auttaa ohjaamaan oikeaan asentoon. Asiantuntijan vastaanotolla ammattilaisen ohjaamat harjoitteet ja mahdolliset yksilölliset apuvälineet voivat auttaa korjaamaan virheasentoja.
Vaivaisenluu
Vaivaisenluu on jalkaterän yleinen ongelma, jossa ukkovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin jalan rakenteen tai toiminnan häiriön seurauksena. Ukkovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava kuormitus. Tyvinivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Muuttuneen rakenteen vuoksi syntyy hiertymiä ja känsiä. Kipu voi muuttaa jalan toimintaa.
Tilan voivat vaikuttaa perintötekijät, jalkaterän rakenteelliset poikkeamat, nilkan aliliikkuvuus sekä epäsopivien kenkien käyttö. Sopivissa jalkineissa on laaja ja pyöristetty varvastila sekä matala korko. Jalkaterää voi vahvistaa ja venyttää isovarpaan ja pohjelihaksen alueelta sekä tekemällä varpaiden haritusharjoitteita. Lihastuen lisäksi tukipohjallisista voi hyötyä, jos jalan takaosalla on pitkittynyttä joustoa. Hallux valgus-nauhalla voidaan oikaista varpaan asentoa tai estää sen pahenemista.
Vaivaisenluuhun voi liittyä monia muita jalkaterän ongelmia, kuten päkiän känsä, kipua, vasaravarpaita, latuskajalka, jalkapöydän rasitusmurtumia ja nivelrikkoa.
Relief-pohjallinen soveltuu osaksi jalan etuosan ongelmien hoitoa.
Kantapään kivut
Kantapääkivun taustalla voi olla useita eri syitä, joista yleisimpiä ovat jalkapohjan kalvojänteen rappeuma eli plantaarifaskiitti, akillesjänteen tulehdus, rasitusmurtuma, kantapään rasvapatjan tulehdus ja bursiitti.
Jalan liiallisen jouston tai jalan heikkouden voisi myös nostaa taustasyyksi kantakivulle. Kudos alkaa oireilemaan, jos sen suorituskyky toistuvasti ylittyy. Taustalla voi olla myös nilkan aliliikkuvuus. Aliliikkuvuustilanteessa viereinen kudos ylikuormittuu. Kantapääkipu voi olla hankala vaiva. Useimmissa tapauksissa sitä voi hoitaa omahoidolla. Jos kipu jatkuu tai pahenee, on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen.
Respectan Support-pohjallinen antaa tukea ja kontrollia jalan takaosalle. Myös Balance-pohjallinen soveltuu tilanteisiin, jossa tarvitaan tukea ja iskunvaimennusta sekä jalan takaosalle että etuosalle.
Plantaarifaskiitti
Kantapäässä tuntuvan kivun yleisin syy on jalkapohjan jännekalvon rappeuma, plantaarifaskiitti. Siinä jalkapohjan sidekudos, plantaarifaskia, tulehtuu ja aiheuttaa kipua kantapään alueella.
Jännekalvo kiinnittyy kantaluuhun. Noin kymmenen prosenttia ihmisistä potee jossakin elämänvaiheessa jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä tuntuvaa kiputilaa. Kipu tuntuu erityisesti aamulla ylös noustua tai käveltäessä paljain jaloin kovalla alustalla.
Jännekalvon rappeuman syynä on esimerkiksi jalkaterän rasitus tai voimakas ponnistus. Taustalla voivat olla myös ylipaino, toistuva seisomisesta tai juoksemisesta johtuva rasitus tai jalkaterän asentovirheet.
Jos kantapäästä otetaan röntgenkuva, siinä voi näkyä kalvojänteen kiinnityskohdassa "luupiikki" eli kipukohtaan kertyvää kalkkia. Luupiikki muodostuu jänteen kiinnityskohtaan jänteen suuntaisesti ja ei aina oireile.
Rasvapatja
Kantaluun alla olevan rasvapatjan kiputila on myös melko yleinen. Se syntyy kantapäähän kohdistuneen tärähdyksen seurauksena. Tutkimustiedon mukaan rasvapatjassa tapahtuu myös rappeutumismuutoksia, jolloin joustamaton sidekudos ei vaimenna iskuja ja kantapää kipeytyy. Rasvapatjan muutosten taustalla voi olla myös reumasairaus. Kivun erottaa plantaarifaskiitista painamalla kantapään alaosaa sivuilta.
Akillesjänteen kiputilat
Akillesjänteen tulehdus tai tendinopatia liittyy akillesjänteen ylikuormitukseen, ja se voi aiheuttaa kipua sekä jänteen alueella että kantapäässä.
Urheilijoilla ja aktiivisilla liikkujilla esiintyy melko usein akillesjänteen tulehdustiloja. Akillesjänne voi tulehtua eri kohdista tai revetä kokonaan tai osittain. Tulehtunut tai repeytynyt akillesjänne on kipeä etenkin aamulla. Kipu voimistuu kuormituksessa. Jänteen seutu tuntuu aralta ja näyttää paksummalta kuin terveen puolen akillesjänne. Kipu pahenee nilkkaa koukistettaessa.
Akillesjänteen vaivoja aiheuttavat kovilla alustoilla juokseminen, joustamattomat kengän korot ja ponnistukset hypyissä. Akillesjänne kipuilee myös jalkaterän toimintaongelmien, kaarijalan, säären lihasten epätasapainon ja kantaluun vaivojen takia.
Lääkäriin on syytä mennä, jos ei pysty nousemaan varpaille ja jänteessä on kuoppa. Silloin kyseessä voi repeämä.
Kantapään bursiitti
Kantapään bursiitti on tila, jossa jokin kantapään alueen bursa tulehtuu. Bursa on pieni nesteellä täytetty pussi, joka toimii liikkuvien osien, kuten luun ja jänteen tai ihon välisenä iskunvaimentimena. Bursan tarkoituksena on vähentää kitkaa ja suojata kudoksia paineelta ja iskuilta.
Kantapään kiputilojen itsehoito-ohjeita osiossamme Jalkaterän ongelmien hoito
Ongelmien hoito
Jalan toimintaan erikoistunut ammattilainen voi tarjota yksilöllisiä ohjeita venyttelyyn, vahvistamiseen sekä arvioida tarvetta mahdollisille jalan lisätuelle, jos taustalta löytyy esim. jalan pitkittynyt jousto. Kuormituksen tasaus on useimmiten parempi hoitokeino kuin pehmuste kipukohtaan. Kartoitamme liikkumisen ongelmat Respectan alaraaja-analyysissa. Respectan alaraaja-analyysi on apuvälinealan asiantuntijan tekemä analyysi, jossa kartoitetaan alaraajoihin liittyvän ongelman mahdollinen aiheuttaja. Alaraaja-analyysi sopii kelle tahansa, joka kokee haasteita liikkuessaan tai sen jälkeen. Ongelma voi esiintyä esimerkiksi jalkaterässä, polvessa tai alaselässä.
Apuvälineasiantuntijat ovat terveydenhuollon asiantuntijoita (fysio-, jalkaterapeutteja tai apuvälineteknikoita), joiden tehtävänä tunnistaa liikkeen ja toimintakyvyn haasteet sekä löytää niihin sopivat ratkaisukeinot. Haastattelun ja toiminnallisten tutkimusten kautta voidaan arvioida mahdollinen tuennan tarve. Mikäli arvioidaan ratkaisuksi yksilöllinen apuväline tai valmistuki, voidaan mitanotto ja sovitus suorittaa samalla käynnillä.
30 minuutin alaraaja-analyysimme hinta on 45,75 €.
Varaa aika alaraaja-analyysiin sinua lähimmälle klinikallemme ajanvarauksesta puhelimitse 0207 649 748. |
Varmista myös, että annat jaloillesi riittävästi lepoa ja palautumisaikaa erityisesti intensiivisen liikunnan ja kuormituksen jälkeen. Jalka ja keho tarvitsevat aikaa sopeutuakseen uudenlaiseen kuormituksen, joten muista lisätä kuormitusta maltillisesti ja pitkällä aikavälillä.
Lisää hoitokeinoista osiossamme Jalkaterän ongelmien hoito
Terveen jalkaterän TOP 3
- Ääriviiva on suoralinjainen.
- Varvasosa on leveä ja kantaosa kapea.
- Jalkaterän lihaksisto on joustava ja tasapainossa ja nivelet liikkuvat.
Katso myös: