Polven nivelrikko


Nivelrikko eli artroosi on maailman yleisin nivelsairaus ja aikuisten tavallisin polvikipujen syy. Polven nivelrikko aiheuttaa jomottavaa polvikipua, joka pahenee liikkuessa ja helpottaa levossa. Se saattaa heikentää toimintakykyä. Polviartroosin tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta taustalla ovat usein ylipaino, ikääntyminen ja perimä. Parannuskeinoa polven nivelrikkoon ei ole keksitty, mutta hyvä kivun hoito, ylipainon vähentäminen sekä sopiva harjoittelu ja liikunta auttavat polvikipuun ja tukevat arjessa pärjäämistä.


Nivelrikon syyt ja synty − miksi minulle tuli polven nivelrikko?

 

oa_noidankeha_2018_web.jpg
Iän mukana nivelrikko tulee lähes kaikille, mutta joillekin se aiheuttaa enemmän haittaa.

Naisilla polvinivelrikko on yleisempi kuin miehillä. Yli 30-vuotiaista miehistä noin kuusi prosenttia ja naisista kahdeksan prosenttia sairastaa polviartroosia. Yli 75-vuotiaista naisista vaivasta kärsii jo yli 30 prosenttia ja miehistäkin 16 prosenttia.

Iän ja ylipainon lisäksi polven artroosin riskiä lisäävät esimerkiksi urheiluvammat, kuten nivelen sisäiset murtumat ja polven vakautta heikentävät nivelsiderepeämät. Myös raskas ruumiillinen työ lisää nivelrikon vaaraa.

Nivelrikko on koko nivelen sairaus. Polvi tarvitsee liikkumiseen liukupintana paksua ja kimmoisaa nivelrustoa ja kun se häviää, liikkuminen muuttuu vaikeaksi ja kivuliaaksi. Nivelrikko aiheuttaa muutoksia nivelrustossa, luussa, nivelkalvossa ja ympäröivissä lihaksissa.

Rustopuutos ärsyttää koko polviniveltä. Nivelmuutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa ja vähitellen nivelrusto häviää luun pinnalta. Vaurioitunut rustokudos ei uusiudu ennalleen. Artroosin tulehdusvaiheissa polvi turpoaa ja niveleen kehittyy nestettä, mikä tuhoaa rustoa entisestään ja aiheuttaa polvikipua.

oa_grafiikat_polven_rakenne_0202_web.jpg

Nivelrikkoa polvessa? 

Autamme sinua löytämään sopivan tuen kivunlievitykseen. Varaa aika asiantuntijalle p. 0207 649 749.

Klinikkamme palvelevat ympäri Suomen: katso toimipisteemme.

 

Katso lisää:


Lähteet:

  1. Heliövaara M, Slätis P, Paavolainen P. Nivelrikon esiintyvyys ja kustannukset. Duodecim 2008; 124: 1869-74. 
    http://www.ebm-guidelines.com/xmedia/duo/duo97449.pdf
  2. Liikunta. Käypä hoito -suositus. Julkaistu: 13.01.2016. http://www.terveysportti.fi/xmedia/hoi/hoi50075.pdf
  3. Polvi- ja lonkkanivelrikko. Käypä hoito -suositus. Julkaistu: 25.08.2014. http://www.kaypahoito.fi/web/kh/potilaalle/suositus?id=hoi50054