Asennon kohentaminen 


Asennon kohentaminen on tarpeen esimerkiksi kun
 

  • asento on valahtanut vuoteessa kohti jalkopäätyä 
  • kohotettaessa vuoteen selkäosaa 
  • istuma-asento pyörätuolissa on valahtanut kohti istuimen reunaa
     

Ihmisellä on tarve vaihtaa asentoaan usein ja tähän tulisikin tarjota mahdollisuus myös vuodepotilaalle. Oikeanlainen liukumateriaali kehon painavimpien osien alla mahdollistaa omatoimiset tai avustetut asennon vaihtelut ja erilaiset liikkeet asennon kohentamiseksi. Asennon vaihtaminen on tärkeää myös painehaavojen ennalta ehkäisyn kannalta. 

Sähkötoimisen vuoteen selkäosan kohotus johtaa usein asennon valahtamiseen kohti jalkopäätyä, ellei lantion liukumista estetä esimerkiksi polvia koukistamalla tai tukemalla lantiota kiilatyynyjen avulla. Myös hartiat tulisi voida keventää irti patjan pinnasta selkäosaa kohotettaessa. Jos omatoiminen ylävartalon kiertoliike ei onnistu, kannattaa hartioiden alle asettaa liukumateriaalia ennen selkäosan kohottamista.

makuuasento.jpg

Asennon valahtamista kohti jalkopäätyä selkäosan kohottamisen yhteydessä voidaan ehkäistä tukemalla lantio kiilatyynyin ja asettamalla liukumateriaalia hartioiden alle.
 

Mikäli vuoteesta ei ole mahdollista siirtyä pöydän ääreen ruokailemaan, tulee istuma-asento vuoteessa tukea mahdollisimman pystyasentoon. Hyvään ruokailuasentoon tukemista auttaa vuoteen anti-trendelenburgin säätö, eli mahdollisuus säätää koko patjapohjaa siten, että jalkopääty on pääpäätyä alempana. Tällöin selkäosaa kohotettaessa reidet asettuvat vaakatasoon ja ylävartalon asento on pystympi.

 

IMG_1494_mainosedit.jpg

Tutustu sänkymalleihimme Respectan verkkokuvasto - Kotihoitosängyt


 

Tilanteessa hyödynnettävät apuvälineet: 

Istuma-asennon kohentaminen 


Pyörätuolissa istuessa lantio voi lähteä liukumaan kohti
 istuimen etureunaa. Asennon valahtamiselle on monenlaisia syitä, ja aina tulisikin selvittää onko pyörätuolin mitoitus ja säädöt oikeat. Liian pitkä istuinsyvyys pyörätuolissa saa aikaan tunteen, että lantiota tulee liu´uttaa eteenpäin. Jalat on tärkeää tukea jalkalaudoille, sillä pyörätuolin istuinkorkeus on yleensä mitoitettu sillä oletuksella, että jalkalautoja käytetään. Ihmisellä on tarve hakea tukea istuma-asennolleen tukeutumalla jaloin alustaan, joten jos jalkalaudat eivät ole paikoillaan, on tyypillistä liu'uttaa lantiota istuimen etureunaan, kunnes jalkaterät ulottuvat lattiaan.
 

Osa pyörätuolin käyttäjistä liikuttaa pyörätuolia molemmilla tai toisella jalalla potkutellen. Potkuttelu voi myös aikaansaada lantion liikettä istuimella kohti etureunaa. 


Istuma-asennon koh
entamisessa on tärkeää huomioida muutama seikka:

  • ylävartalon paino tulee ensin siirtää eteen – avusta tarvittaessa hartioiden takaa, hartia kerrallaan painon siirrossa eteen
     
  • istuinluiden ja takareisien alta tulisi vähentää kitkaa 
    • tukemalla jalat jalkalaudoille tai jalkakorokkeelle 
    • lisäämällä liukumateriaalia pakaroiden alle 

  • liukumateriaali istuinluiden alla mahdollistaa lantion siirtämisen taakse kankkukävelyn avulla 
    • kankkukävelyä on helpoin avustaa hartioista 


Istuma-asennon kohentamiseksi on olemassa kahdenlaisia liukumateriaaleja. Liukualustat, jotka estävät lantiota liukumasta kohti istuimen etureunaa, mutta mahdollistavat liukumisen kohti istuimen selkäosaa, asetetaan pyörätuolin istuintyynyn päälle ennen kuin henkilö siirtyy tuoliin istumaan. Liukualusta on siis aina istuimella ja valmis käytettäväksi. Mikäli pyörätuolissa käytetään painehaavoja ennaltaehkäisevää tai hoitavaa istuintyynyä, on suositeltavampaa käyttää liukumateriaalina sellaista vaihtoehtoa, joka asetetaan lantion alle juuri ennen asennon kohentamista ja otetaan pois lantion alta heti siirtymisen jälkeen. Näin liukumateriaali ei estä istuintyynyn ominaisuuksien toimintaa optimaalisella tavalla.

asennon-kohentaminen.jpg

OnlyU-liukumuovi on helppo asettaa lantion alle vähentämään kitkaa. Jalkojen tukeminen jalkakorokkeen päälle vähentää kitkaa reisien alta. Kankkukävelyä on helpoin ohjata hartioiden kiertoliikkeellä.

 

Katso kaikki ratkaisut verkkokuvastostamme: Asennon kohentaminen 

> Seuraava: Istuma-asennossa siirtyminen